Dodeljene nagrade Turistički cvet

Dodeljene nagrade Turistički cvet

11/12/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro 2 miliona stranih turista. Od 2014. godine do danas otvoreno je 126 novih hotela. Ove godine 23.

 

Neumorni turistički radnici: Unković i Ljajić

Kako je danas na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci, povodom dodele nagrada Turistički cvet, rekao ministar turizma Rasim Ljajić imamo deset destinacija koje prave velike prihode. Među njima su Beograd, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Niš…Upravo se sada sređuje Donje podunavlje. Renoviraju se Golubačka i Smederevsa tvrđava. Evropa je dala 15 miliona za turizam od čega 13 ide u ovaj kraj.
Devet miliona evra potrošiće se za uređenje Palića. Divčibare dobijaju 8 miliona evra privatnih investicija za velike hotele i bazene. Tako će Srbija već dogodine imati 10 miliona noćenja.
Direktorka Turističke organizacije Srbje Marija Labović ponosna je što se ove godine od turizma zaradila jedna milijarda i 350 miliona evra:
– O nama Evropa priča. Na sednici Evropske komisije rečeno je da smo četvrta zemlja po turističkom razvoju i prva zemlja kada se računaju posete turista iz Kine.
Najviše pažnje izazvao je profesor dr Slobodan Unković. Većina prisutnih su bili njegovi studenti. Kaže da je to prijatan osećaj i najveće zadovoljstvo jednog profesora. Unković se setio da je nekadašnja Jugoslavija spadala među deset zemalja sa najrazvijenim turizmom u svetu. Na tome je zarađivala 3 milijade i 300 miliona dolara godišne, a Srbija je sama ostvarivala 25 posto od ukupnog broja noćenja:
– Srbija je i danas značajna destinacija. Njeni rezultati u turizmu bolji su od svetskog i evropskog proseka i od proseka zemalja u mediteranu. Dobro je što se poslednjih godina kod nas shvatilo da turizam nije sporedna stvar. Sada Vlada prihvata turizam kao važan faktor privrednog razboja. Uz podršku države, stručnih turističkih radnika i lepe prirode turizam će i dalje napredovati.
Marija Labović uručiča je nagrade dobitnicima Tuističkog cveta.
U kategofiji turistička organizacija pobedio je Novi Sad. Najbolju turističku manifestaciju organizovale su Ljubićevske konjičke igre iz Požarevca.
U kategofiji receptivna turistička agencija najbolji je Robinso tim iz Beograda. Najbolji hotel je Premier akua iz Vrdnika. Najbolji smeštaj je u Ivanjičkim konacima.
Organizacija koja je najviše doprinela unapeđenju turizma je Beogradski sajam.
Pojedinac koji je najviše doprineo turizmu je Radovan Raičević.
Profesor dr Slobidan Unković dobio je specijalnu nagradu Turističke organizacije Srbije i pobrao najviše aplauza.♦