SKUPŠTINA SRBIJE: RASPRAVA ZAVRŠENA, O AMANDMANIMA U SREDU

23/02/2015 Off By

Iz SDS smatraju da su predložene izmene još jedan od dokaza da Ministarstvo pravde i Vlada Srbije “nemaju nikakvu koncepciju u pogledu uvođenja javnobeležničkog sistema”. Kritikama na račun ministra pridružili su se i poslanici DS, koji smatraju da je grupa od sedam poslanika predložila izmene zakona da bi ispravili grešku Selakovića, bez ikakve želje da o toj grešci govore


skupstina
Ranka Čičak

POSLANICI Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o predloženim izmenama Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, a podnete amandmane pretresaće u sredu, 25. februara.
Važećim zakonom predviđeno je da se overe potpisa, rukopisa i prepisa od 1. marta obavljaju samo kod javnih beležnika, a izmenama je predloženo da se taj rok pomeri na 1. januar 2017. godine. Tokom rasprave u načelu poslanici DS i SDS ukazivali su na odgovornost ministra pravde Nikole Selakovića zbog toga što javnobeležnička struktura nije do kraja uspostavljena, što je i razlog za promenu zakona, dok su podršku predloženim zakonskim izmenama najavile SNS, SPS, JS, SPO, DHS S. Poslanici SDS zatražili su ostavku ministra pravde zbog odlaganja zakonskih odredbi o overavanju potpisa i izvinjenje što javnobeležnička služba nije u potpunosti uspostavljena, a iz SNS im je poručeno da svaki sekund moraju da iskoriste za izvinjenje građanima zbog onog što je urađeno za vreme njihove vlasti.
Iz SDS smatraju da su predložene izmene još jedan od dokaza da Ministarstvo pravde i Vlada Srbije “nemaju nikakvu koncepciju u pogledu uvođenja javnobeležničkog sistema”. Kritikama na račun ministra pridružili su se i poslanici DS, koji smatraju da je grupa od sedam poslanika predložila izmene zakona da bi ispravili grešku Selakovića, bez ikakve želje da o toj grešci govore.
“Imamo nedovoljan broj javnih beležnika, a u velikom broju gradova oni uopšte ne postoje, pa je pitanje predlagaču šta mi od toga nismo znali 31. avgusta kada je usvojen zakon. Selaković ne sme da dođe u Skupštinu. Nije problem što poslanici predlažu ovaj zakon, već je problem što Selaković ne sme da prizna svoju grešku”, rekla je poslanica DS Aleksandra Jerkov.
Šef poslanika SNS Zoran Babić rekao je da Selaković ne beži od odgovornosti i da bi poslanici opozicije trebalo da odgovore kome je šteta nanesena predloženim zakonskim izmenama. “Voleo bih da o odgovornosti pričamo na pravi način. Hajde da govorimo i o sudijama i tužiocima koji su 2009. godine izabrani na te funkcije”, naveo je Babić.
Tokom prepodneva je polemisano i o tome koliko će koštati današnja sednica republičkog parlamenta, nakon što su iz SDS napomenuli da će koštati najmanje milion dinara, s obzirom da se raspravlja o temi o kojoj je debatovano pre šest meseci, a iz SNS je poručeno da o koštanju sednice treba pitati poslanike koji amandmanima predlažu odlaganje primene propisa do 2117. godine.
O predloženim zakonskim izmenama raspravlja se na predlog sedam poslanika, od kojih je pet iz SNS, a poslanicima ih je obrazložila Olgica Batić iz DHS S, koja je napomenula da javno beležnička služba u ovom momentu ne funkcioniše u punom obimu i da građani ne treba da trpe zbog toga, zbog čega je predloženo donošenje zakona po hitnom postupku.<


SRBIJA

 

borko232BORISLAV STEFANOVIĆ: SELAKOVIĆ DA PODNESE OSTAVKU

Stefanović je ukazao da se ministar pravde Nikola Selaković nije udostojio da dođe u Skupštinu da učestvuje u

 

 

oružjeSKUPŠTINA SRBIJE: ORUŽJE PO NOVIM PROPISIMA

Po novom zakonu, za čije usvajanje je glasalo 157 poslanika dok niko nije bio protiv, legalizacija oružja počeće

 

 

Nebojsa-Stefanovic01SKUPŠTINA SRBIJE KO (NE) MOŽE DA IMA VATRENO ORUŽJE?

Ministar Stefanović rekao je da je današnji zakon protiv požara donesen 2009 godine i pun je nedostataka. Tragedija

 

 

mak1ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I MAKEDONIJE: POTPISANO SEDAM SPORAZUMA

Makedonija i Srbija su dve prijateljske zemlje i dobri politički odnosi treba da obezbede još bolju ekonomsku saradnju,