BORISLAV STEFANOVIĆ: SELAKOVIĆ DA PODNESE OSTAVKU

23/02/2015 Off By

Stefanović je ukazao da se ministar pravde Nikola Selaković nije udostojio da dođe u Skupštinu da učestvuje u raspravi, jer mu je, kako je ocenio, neprijatno da ponovo bude izložen kritikama opozicije zbog stanja u paravosuđu


borko232
Ranka Čičak

 

ŠEF poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je danas da vladajuća većina predloženim zakonskim izmenama, o kojim je u toku rasprava u Skupštini Srbije, peti put menja rokove za overu dokumenata i pozvao ministra pravde Nikolu Selakovića da podnese ostavku zbog lošeg stanja u pravosuđu. Stefanović je rekao da je vladajuća koalicija ignorisala predloge DS da nema potrebe da se ukida institut overe dokumenata građana u sudovima i opštinama, a danas predlaže produženje roka za dve godine da građani i dalje mogu da overavaju dokumenta i u opštinama i sudovima, a ne samo kod javnih beležnika, što je predviđeno važećim zakonom od 1. marta.
– Niko od njih ne snosi odgovornost, ponašaju se kao da nemaju dodira sa realnošću u pravosuđu, gde je jako teško stanje i građani mnogo više plaćaju overe javnih beležnika i treba im ostaviti mogućnost da i dalje overavaju dokumenta u opštinama i sudovima, rekao je Stefanović novinarima u parlamentu. Nema dovoljno javnih beležnika, predočio je on, imaju 94, azakonski minimum je 100, krše zakon, nezakonito su formirali Komoru javnih beležnika, a sad se setili da produže rok do 1. Januara 2017.
Stefanović je ukazao da se ministar pravde Nikola Selaković nije udostojio da dođe u Skupštinu da učestvuje u raspravi, jer mu je, kako je ocenio, neprijatno da ponovo bude izložen kritikama opozicije zbog stanja u paravosuđu. Niko iz Srpske napredne stranke nije imao hrabrosti da bude predlagač zakona, odnosno izmena, koje su na dnevnom redu, već je to poslanica DHSS Olgica Batić, rekao je on, uz ocenu da to pokazuje da su i oni (SNS) svesni da rade pogrešno. Zbog svega što se dešava – nedostaju javni beležnici, njihove tarife su ogromne, a to što pravosuđe nije radilo 4 meseca niko neće odgovarati, zamolili smo Selakovića da dođe i podnese ostavku, rekao je Stefanović.
– Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja, koja je jedan od poslanika, predlagača zakona, izjavila je novinarima da se predloženom izmenom menja član 29. Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa da bi se produžio rok za overu dokumenata u sudovima i opštinama, jer nije na svim teritorijama formirana jano-beležnička služba. Ove izmene su u interesu građana, jer će im omogućiti overu dokumenata u svim opštinama i sudovima, po povoljnijim uslovima, rekla je ona, uz napomenu da to važi i za opštine u kojima ima već javni beležnik.<


SRBIJA

 

oružjeSKUPŠTINA SRBIJE: ORUŽJE PO NOVIM PROPISIMA

Po novom zakonu, za čije usvajanje je glasalo 157 poslanika dok niko nije bio protiv, legalizacija oružja počeće

 

 

Nebojsa-Stefanovic01SKUPŠTINA SRBIJE KO (NE) MOŽE DA IMA VATRENO ORUŽJE?

Ministar Stefanović rekao je da je današnji zakon protiv požara donesen 2009 godine i pun je nedostataka. Tragedija

 

 

mak1ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I MAKEDONIJE: POTPISANO SEDAM SPORAZUMA

Makedonija i Srbija su dve prijateljske zemlje i dobri politički odnosi treba da obezbede još bolju ekonomsku saradnju,

 

 

Slicica (10)(3)PRIJEM KOD PREDSEDNIKA NIKOLIĆA

Srbija se pročula u svetu po svojim uspesima u reformama, uspesima u sportu, kulturi i nauci. Postala je