Muzej Jugoslavije: Ljajić otvorio obnovljeni ulaz

Muzej Jugoslavije: Ljajić otvorio obnovljeni ulaz

10/12/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je danas sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem otvorio objekat K25.

 

To je ulaz u zgrade Muzeja Jugoslavije i nekadašnjeg Muzeja 25. maj. Radi se o bivšoj biletarnici koja je 40 godina bila privremena. Ona je rekonstruisana i pretvorena u prostor namenjen posetiiocima.
Projektant Mihailo Timotijević zamislio je i ostvario ovaj objekat kao polaznu tačku gde posetilac dobija prve informacuje i kreće u istraživanje muzejskog kompleksa. Zatim se opet vraća ovamo. Na 200 metara kvadratnih tu je moderna biletarnica, suvernirnica, kafana sa baštom i toaleti. Sve je jednostavno i ne opterećuje.
Radove je finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zajedno sa Muzejom grada Beogada. Pomogle su i opština Savski venac, grad Beograd, preduzeće javna rasveta i Zelenio Beograd.
Minstar Ljajić rekao je da je ovo turistički najposećenije mesto ne samo u Beogradu već i u Srbiji. Svake godine ovuda prođe 150 hiljada ljudi iz regiona a i celog sveta. I ne samo to, broj posetilaca se godišnje povećava za 10 hiljada.
Goran Vesić je ponosan što Turzam u Beogradu beleži uspehe:
– Mi želimo da istaknemo svaki period naše istorije bez političke konotacije.
Po broju posetilaca posle Muzeja Jugoslavije najposećeniji su Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej.
Rasim Ljajić zadovoljan je rastom kulurnog turizna jer više od polovine turista dolazi da vidi muzeje i kulturni život naše zemlje.
Na pitanje kako komentariše najave novih sankcija Srbiji i na Kosovu, ministar kaže da su one besmislene ali su i one prve već nanele štete i samim Kosovcima. Trgovina sa Srbijom pala je na nulu.♦