SOBRANJE MAKEDONIJE: Gruevskom oduzet poslanički mandat

SOBRANJE MAKEDONIJE: Gruevskom oduzet poslanički mandat

28/11/2018 Off By BERB

Sobranje Makedonije sinoć je, bez rasprave, prihvatilo preporuku nadležnog parlamentarnog odbora za ukidanje poslaničkog imuniteta bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom.

Kako javlja agencija MIA, za ukidanje imuniteta glasala su 62 poslanika, a sednici nisu prisustvovali predstavnici opozicione VMRO-DPMNE, stranke čiji je Gruevski počasni predsednik.

Mađarski premijer Orban negirao je da se sastao sa bivšim makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim otkako je prebegao u Mađarsku, gde je dobio politički azil.
-Ne, nažalost to se nije desilo. Nemam vremena da dišem, a ne da se sretnem sa Gruevskim, rekao je Orban za mađarski sajt Azonali, a prenose makedonski mediji.
Gruevski je prošle sedmice dobio azil u Mađarskoj po hitnom postupku pošto je desetak dana ranije pobegao iz Makedonije uz pomoć mađarskih diplomata stigao u Budimpeštu, preko Albanije, Crne Gore i Srbije.
Orban je nakon toga rekao da je bivši makedonski premijer, koji je osuđen Makedoniji i protiv koga se vodi nekoliko sudskih postupaka, prijatelj Mađarske.

Poslanici te stranke niesu prisustvovali ni sednici parlamentarnog odbora za poslovnik i pitanja mandata i imuniteta, koji je prethodno danas ukinuo poslanički imunitet Gruevskom.

Parlamentarni odbor usvojio je šest sudskih predloga zbog određivanja pritvora.

Gruevski se nalazi u Mađarskoj, gde je dobio azil.

On je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog kupovine blindiranog mercedesa za potrebe vlade.

Protiv Gruevskog su pokrenuta još tri sudska postupka koja će, kako je odlučio sud, biti nastavljena, a odluka će biti doneta u odsustvu (Agencije).♦