KOSOVSKA MITROVICA: Sto posto: nastavak protesta

KOSOVSKA MITROVICA: Sto posto: nastavak protesta

27/11/2018 Off By BERB

U severnoj Kosovskoj Mitrovici danas je protestvovalo, ispred zgrade suda i sedišta Evropske unije, više hiljada građana. Protestvovalo se zbog odluke Prištine da poveća takse na uvoz robe iz centralne Srbije i uhapsi više Srba u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

 

Učesnici mirnog protesta poručili su da se Srbi na Kosovu ne mire sa odlukama i potezima Prištine koji ugrožavaju njihov opstanak na tom prostoru.

Doskorašnji gradonačelnik severne Kososke Mitrovice Goran Rakić obavestio je građane da je podneo ostavku na tu funkciju i dodao da su isto učinili i čelnici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Rakić je pročitao Deklaraciju o prekidu komunikacije i saradnje sa prištinskim institucijama i najavio za sutra nastavak protesta ispred sedišta EU u severnoj Kosovskoj Mitrovici ukoliko, kako je rekao, Krizni štab četiri opštine sa severa Kosova ne odluči drugačije zbog sve manjih zaliha hrane.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović rekao da je KBC institucija države Srbije i da će to i ostati.

U ime studenata okupljenima se obratio Milan Savić koji je rekao da će “borba za opstanak i prava Srba na Kosovu i Metohiji biti mirna i gandijevska” dok je doktor Dragiša Milović pozvao na slogu i jedinstvo i pozdravio odluku čelnika opština sa severa Kosova da istupe iz sistema Prištine.

Član Kriznog štaba četiri opštine Nebojša Jović pročitao je zaključke koji se odnose na zahtjeve građana da Priština povuče sve sporne odluke koje za cilj imaju “gotovo nemogući život Srba na Kosovu” i da na slobodu pusti petoro Srba uhapšenih u akciji kosovske policije u vezi istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

Okupljeni su nosili zastave Srbije i transparente na kojima je pisalo “Hoćemo mir, a ne rat”, “Nemamo lekove”, “Stop nasilju Prištine”, “Biju nas i terorišu”(Agencije).

Protest je završen mirno a najavljeno je da će i narednih dana biti održana protestna okupljanja građana sve dok Priština ne povuče “diskriminatorske mere koje ugrožavaju opstanak i ostanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.♦