Edi Rama: Uvođenje taksi je politička reakcija na ponašanje Srbije

Edi Rama: Uvođenje taksi je politička reakcija na ponašanje Srbije

26/11/2018 Off By BERB

 

Na današnjoj sednici vlada Albanije i Kosova u Peći Edi Rama je izjavio da je kosovsko uvođenje taksi od 100 odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine politička reakcija na ponašanje Srbije.

 

Rekao je da je blokiranje priznanja Kosova i zahtjevi za povlačenje tog priznanja, u suštini cinična podrška “kriminalnim enklavama”.

Smatra da je Kosovo mnogo puta do sada, iako žrtva, pokazalo volju za prevazilaženje prošlosti putem dijaloga, koji “nije uvek iskren sa srpske strane”.

-Republika Albanija je do kraja angažovana da pomogne Kosovu u međunarodnim procesima, rekao j albanski premijer.
Najavio je potpisivanje devet sporazuma koji, po njegovoj oceni vode ka boljoj budućnosti i saradnji dve zemlje.

Haradinaj je izjavio da je srećan zbog rezultata sastanka i zadovoljan je zbog potpisivanja devet sporazuma između Albanije i Kosova jer oni vode “ka boljoj budućnosti”.
Ocijenio je da je Albanija uvek mogla da računa na Kosovo, kao što je Kosovo računalo na Albaniju, što se pokazalo i 1999. godine.

Saglasio se sa premijerom Ramom da se najkasnije do kraja juna sledeće godine ukinu sve ne tarifne i carinske takse za robu sa Kosova i iz Albanije, da se ukine roming i da se međusobno priznaju vozačke dozvole.

Potsetimo da je prva zajednička sednica vlada dve zemlje održana je 2014. godine u Prizrenu, druga je održana 2015. u Tirani, treća u Prištini 2016. godine i četvrta 2017. u Korči(Agencije).♦