GALERIJA SANU: Srpska savremena umetnost u svetu

GALERIJA SANU: Srpska savremena umetnost u svetu

26/11/2018 Off By BERB

Branka Conić

Savet za kreativne industrije, koji je pokrenula predsednica Vlade RS Ana Brnabić, u subotu, 1. decembra u 12 časova u galeriji SANU, Knez Mihailova 35, organizuje panel na temu: “Srpska savremena umetnost u svetu”.

 

Na panelu će se govoriti o različitim modelima predstavljanja naših umetnika u inostranstvu, dosadašnjim iskustvima sa svetskih izložbi i sajmova, uticaju novih tehnologija na tržište umetninama i neophodnosti umrežavanja svih učesnika u tržišnom lancu.

Učesnici će ukazati na predloge za bolju regulaciju i oživljavanje tržišta umetničkih dela u Srbiji, a sve s ciljem profesionalizacije promocije i predstavljanja naših umetnika i umetnica na globalnoj umetničkoj sceni.

Moderator panela je Aleksandra Lazar, umetnička direktorka galerije Drina i članica Saveta za kreativne industrije, a panelisti su:
Jerko Denegri, istoričar umetnosti; Aleksandar Milojević, galerija Rima; Vitomir Jevremović, VR All Art; Nikola Božović, umetnik i predavač na FPU Beograd ; Vuk Vidor, umetnik; Vesna Latinović, galerija Bel Art, AUGS.

Panel posvećen promociji srpske savremene umetnosti je samo jedan u nizu događaja koji se odvija u okviru platforme Srbija stvara/Serbia creates.
Inače Srbija stvara je nov način predstavljanja naše zemlje koji afirmiše vrednosti savremene Srbije kao što su: kreativnost, inovativnost i originalnost, po čemu želimo da budemo prepoznati u celom svetu. Na ovaj način se ističe važnost kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju, pruža se podrška umetnicima i stvaraocima da se prezentuju na međunarodnoj sceni, a Srbija se prikazuje kao zemlja pouzdanih i istrajnih ljudi, inovatora i kreativnih lidera.

Platforma je deo šire inicijative predsednice Vlade RS Ane Brnabić da u neposrednoj saradnji sa kreativnim sektorom u celini, inicira mere za izmenu pravno – poslovnog i društvenog okruženja u Srbiji s ciljem da se da podrška razvoju postojećih i nastajanju novih inicijativa oblastima inovacija, kreativnih industrija i umetničkog stvaralaštva.♦