KIM: Protesti Srba

KIM: Protesti Srba

23/11/2018 Off By BERB
U Gračanici i u drugim srpskim sredinama, održan je protest meštana povodom odluke kosovske vlade da poveća takse na robu koja dolazi iz Srbije i BiH na 100 odsto.

Protestu je prisustvovalo nekoliko stotina građana, a među njima su i predstavnici i radnici Opštine Gračanica, Privremenog organa Opštine Priština, Kliničko-bolničkog centra Gračanica i Doma zdravlja.

“Odluka Prištine o povećanju taksi utiče na svakodnevni život građana”, kazao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović i dodao da tokom ranijih sukoba niko nije spaljivao proizvode iz Amerike, Hrvatke, Alabanije…

“Draga gospodo iz visoke politike, draga gospodo ekonomski nacionalisti ostavili ste srpske i albanske porodice bez najkvalitetnijih i najjeftinijih proizvoda do kojih su mogli da dođu. Kažu da između nas potoji ogroman zid nepoverenja i to je tačno. A gde smo imali poverenje? Odgovor je jasan i jednostavan. U male proizvode koji nas prate decenijama, u male stvari koje su porodične i pouzdane, zato nema potrebe da ih istrebljujemo iz svojih kuća”, kazao je Popović.

“Ne ukidajte nam naše dobre navike”, poručio je Popović vlastima u Prištini.

“Ako prosečna albanska porodica ni u najgorim vremenima sukoba nije izgubila poverenje proizvode, iako je to poverenje sačuvano do danas, zašto ga urušavate? Odgovorno tvrdim, i neka to bude zaključak ovog skupa, ukidanjem tog poverenja iskopali ste još jedan duboki jaz između Srba i Albanaca”.

Zdravstvene institucije na KiM koje rade po sistemu Republike Srbije i njihovi pacijenti sa zebnjom prate situaciju, kaže direktorka Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević.

“Situacija je teška. Zaliha lekova, kiseonika, reagenasa neće potrajti dugo, ali uspećemo. Poručujemo Prištini da prekinemo ovaj rat, da pogledaju građanima u lice i zamisle se pred bolesnom decom, trudnicama, starim i nemoćnima koji u nama vide jedini spas”, poručila je doktorka Dimitrijević.

Meštani Gračanice se nadaju da će ova mera biti uskoro ukinuta i napominju da ona negativno utiče i na Srbe i Albance.♦

“Mislim da će biti srpskih proizvoda i dalje, jer je ovo sve nakaradna politika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji. Ako žele u Evropu moraju da shvate da ne mogu da se ponašaju tako prema narodu koji vekovima živi ovde. Ove mere predstavljaju blokadu za čitav narod na KiM, i za Srbe i za Albance i za Rome“, smatra Slaviša Nedeljković iz Badovca.

“Ovo nije lepo. Ova odluka je pogodila čitav narod”, rekao je Milsiav Alijević iz Gračanice.

“Ova oduka je štetna, ne može nikako da se živi ovde. Videćemo šta će biti”, kazao je Sreten Nedeljković iz Badovca.

Protesni skup bio je održan sali Doma kulture u Gračanici, a obezbeđivali su ga pripadnici Policije Kosova.

Protesti se održavaju i u Kosovskoj Mitrovici, u Rudaru, kod krsta u opštini Zvečan, na prelazu Jarinje u opštini Leposavić, na prelazu Brnjak, u Zupču u opštini Zubin Potok i ŠtrpcuPress KiM radio).