KOSOVO: Sto posto povećana carina za robu iz Srbije i BiH

KOSOVO: Sto posto povećana carina za robu iz Srbije i BiH

21/11/2018 Off By BERB

 

Kosovo je uvelo novu carinu od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a, kako pišu prištinski mediji, u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Odluka je uslijedila nakon predloga ministara trgovine Endrita Sale. On je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju. Ministar je na Fejsbuku naveo da se domaći proizvođači suočavaju s mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi proizvodi ne plasiraju na tržištu u Srbiji, prenosi Radio Slobodna Evropa. Zamenik Hašima Tačija, Enver Hodžaj napisao je na Tviteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.
– Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona, takođe, minira i proces normalizacije. Da bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlučila da poveća carinu na 100 posto – napisao je Hodžaj.

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 posto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tržišta, ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu.

Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavništva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e. Inače, BiH je do kraja oktobra na Kosovo izvezla robe u vrednosti od oko 65 miliona eura, a uvezli su robu u vrednosti od oko 7 miliona evra. Srbija na Kosovo izveze godišnje oko 400 miliona eura(Agencije).♦