SAOPŠTENJE AMBASADE SAD U PRIŠTINI: Sa ovim ishodom svi gubimo

SAOPŠTENJE AMBASADE SAD U PRIŠTINI: Sa ovim ishodom svi gubimo

20/11/2018 Off By BERB

 

“Kosovska policija je potpuno integrisana i sposobna institucija, koja se jasno dokazala pomaganjem u razbijanju međunarodnih terorističkih, kibernetičkih, narko i mreža za trgovinu ljudima i oružjem.

 

Većina zemalja je to videla i podržala aplikaciju Kosova da se pridruži INTERPOL-u, uprkos kampanji koju je predvodila Srbija, kako bi vršila pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova”, saopšteno je iz ambasade SAD na Kosovu.

Navode da time što Kosovo nije postalo član Interpola “svi gubimo”.

“Podrška članstvu Kosova u INTERPOL-u nikada nije bila o priznavanju nezavisnosti Kosova, već o jačanju globalne saradnje u oblasti sprovođenja zakona i zatvaranju kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Sa ovim ishodom, svi gubimo”.

Ambasada SAD na kosovu nastavlja snažno da podržava dijalog Kosova i Srbije

“Sada više nego ikad, obe strane treba da ubrzaju svoje napore kako bi postigli dogovor o potpunoj normalizaciji, što je jedini način za obe zemlje da napreduju na njihovom putu pristupanja EU. I Srbija i Kosovo moraju shvatiti da njihovi putevi ka evropskoj budućnosti idu kroz normalizaciju. U tom cilju, pozivamo ih da izbegnu provokacije i zajedno rade na dogovoru”, stoji u saopštenju(Agencije).♦