
RECEPTI: Kolač od šargarepe
20/11/2018Izbor; Marija RADOVIĆ
Potrebno:
250 gr šargarepe
70 gr šećera
100 ml ulja
60 ml soka od narandže
2 kašike narandžine kore
125 gr pšeničnog brašna
1 kašika mljevenog cimeta
1 kašika praška za pecivo
Prstohvat sode bikarbone
Prstohvat soli
60 gr oraha
Za glazuru:
Pola šolje šećera u prahu
Kašika i po soka od narandže
Pola kašike ekstrakta vanile
Priprema:
Ogulite i sitno izrendajte mrkvu pa je pomešajte sa šećerom, uljem, narandžinim sokom i rendanom koricom narandže.
U zasebnoj posudi dobro pomešajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Na suvom tiganju lagano tostirajte orahe, a nakon što se ohlade, naseckajte ih na manje komadiće.
Smesu umešajte u smesu suvih sastojaka pa ih promešajte tek toliko da se sastojci povežu. Potom umešajte i seckane tostirane orahe.
Dobijenu smesu izlijte u kalup za pečenje obložen masnim papirom i pecite na 180°C 30-40 minuta.
Dok se kolač peče, pripremite glazuru tako da u šećer u prahu umešajte sok od narandže i ekstrakt vanile.
Kad se kolač malo ohladi, prelijte ga glazurom.♦