LSV: Nacionalna frekvencija za afirmaciju ratnih zločinaca!

LSV: Nacionalna frekvencija za afirmaciju ratnih zločinaca!

17/11/2018 Off By BERB

 

Promovisanjem planetarno prepoznatljivih ratnih zločinaca u medijima, Srbija se krupnim koracima vraća u 90-te godine prošlog veka, navodi u pisanoj izjavi medijima potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar:

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine je užasnuta zbog promovisanja osuđenog ratnog zločinca, Ratka Mladića u programu televizije koja koristi nacionalnu frekvenciju kao javno dobro.

Relativizacija ratnih zločina, negiranje genocida i sistematska popularizacija masovnih ubica ostaviće teške i duboke posledice po naše društvo narednih decenija. Oni koji naređuju i tolerišu razaranje moralnih temelja društva jednoga dana će, nadamo se, odgovarati zbog toga. Nažalost, posledice njihovog pogubnog delovanja trajaće, kao i svako zagađenje, još dugo.

Pozivamo nadležne institucije da reaguju. Ovde nije reč o privatnim medijima, već o korišćenju javnog resursa – nacionalne frekvencije u svrhu promovisanja osuđenog ratnog zločinaca.

LSV izražava žaljenje što se ovaj nemio događaj poklopio sa istupom premijerke Ane Brnabić koja je svojim intervjuom negirala i presudu Međunarodnog suda pravde, čiju je nadležnost Srbija prihvatila, ali se i ogrešila o Rezoluciju skupštine Srbije o osudi genocida u Srebrenici iz 2010. godine.

Nažalost, umesto da osudi zločine i da se jasno distancira od počinilaca, vlast i deo medija u Srbiji svakodnevnom relativizacijom i negiranjem zločina čitavo društvo poistovećuju sa jednom zločinačkom politikom, što je nedopustivo.

Dodamo li tome i činjenicu da vlast odbija da oduzme, po zakonu, poslanički mandat osuđenom ratnom zločincu, Vojislavu Šešelju, jasno je da Srbija ubrzano gubi kredibilitet i u regionu i u međunarodnim odnosima.

LSV će se svim silama boriti protiv relativizacije zločina i rehabilitacije ratnih zločinaca kao i revizije istorijskih činjenica”(Press LSV).♦