BEOGRAD: Sednica Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti

BEOGRAD: Sednica Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti

16/11/2018 Off By BERB

 

Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti razmatrao je na današnjoj sednici ukupnu bezbednosnu situaciju u Srbiji, s posebnim osvrtom na trenutnu situaciju u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija imajući u vidu najavljeno formiranje “vojske” Kosova i predstojeću Generalnu skupštinu Interpola.

 

Na sastanku je dogovoren detaljan plan rada svih službi bezbednosti koje su dobile konkretne zadatke i preduzimaće sve neophodne mere kako bi sprečili da se bezbednosni izazovi preliju u značajniju nestabilnost i u situaciju koja bi moglo da ugrozi, pre svega, bezbednost Srba u južnoj srpskoj Pokrajini.

Istaknuto je da bi najavljeno formiranje tzv. “vojske” Kosova bilo u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i garancijama međunarodne zajednice da bez Srba takva odluka ne može biti doneta.

Razmatrana su i okolnosti u vezi sa predstojećom Generalnom skupštinom Interpola i zahtev „Kosova“ za prijem u članstvo u tu međunarodnu policijsku organizaciju.

Srbija će, kako je istaknuto, nastaviti da iznosi pravne, policijske i političke argumente, koji govore u prilog tome da Kosovo ne treba da bude članica Interpola, ali i da ukazuje na to koliko bi taj presedan bio bezbednosno opasan, jer bi, između ostalog, baze podataka ove policijske organizacije mogle biti zloupotrebljene.

Tema Biroa bila je i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, s posebnim osvrtom na suzbijanje narko-trafikinga. Istovremeno, dogovorene su konkretne mere za postupanje policije i službi bezbednosti u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima i u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, a sve u cilju zaštite Srbije i bezbednosti njenih građana.

Sednicom Biroa je predsedavao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović. Pored članova Biroa sastanku su prisustvovali, između ostalih, ministar pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor policije i tužilac za organizovani kriminal(Press Vlada).♦