POSLE BEGSTVA: Da li će Orban spsiti zatvora Grujevskog?

POSLE BEGSTVA: Da li će Orban spsiti zatvora Grujevskog?

15/11/2018 Off By BERB

Makedonske vlasti su dobile potvrdu iz Mađarske da je Nikola Gruevski u Mađarskoj. Tamo je zatražio politički azil, a posle toga je za njim raspisana međunarodna poternica. Gruevski se u utorak javio preko Fejsbuka, tvrdeći da je u Budimpešti zbog “pretnji po život”.

 

Poznavaoci prilika u Skoplju kažu za DW da bi se od članice EU, kakva je Mađarska, moglo očekivati da izruči Gruevskog. Posebno jer „pretnje po život” nisu realne, naprotiv – Gruevski je imao šestočlano policijsko obezbeđenje sve do prošlog četvrtka (8. novembar) uveče, kada je na njegov lični zahtev obezbjeđenje povučeno.

Okolnosti tog događaja nisu potpuno jasne. Jer baš je 8. novembar bio krajnji rok da se Gruevski javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne pa je nejasno kako je mogao da izmakne pažnji institucija. Veruje se da je Gruevski te večeri ili noći i napustio Makedoniju. On od jula prošle godine ne poseduje pasoš koji mu je tada oduzet u sklopu istrage Specijalnog tužilaštva.

Odnosi Gruevskog i mađarskog premijera Viktora Orbana su bili prilično srdačni, posebno od vrhunca izbegličke krize 2015. godine. Orban je bio gost u nekoliko predizbornih kampanja VMRO-DPMNE, a Mađarska je donirala bodljikavu žicu koja je postavljena na granici sa Grčkom. Posljednji susret Gruevskog i Orbana odigrao se krajem septembra prošle godine na Ohridu.

Pojedini mađarski mediji navode da je tada Orban obećao Gruevskom zaštitu u slučaju da mora u zatvor. Najhrabrije teorije idu do toga da je mađarski premijer stavio Gruevskom na raspolaganje privatni avion za bijeg.

Izvori iz socijaldemokratske vlasti premijera Zorana Zaeva demantovali su za DW nagađanja da se zapravo radi o dilu sa Gruevskim i njegovom puštanju u egzil. Najavljuju da će preduzeti sve mere da se bivši premijer vrati u Makedoniju i odsluži zatvorsku kaznu.

„Gruevski je ovim činom pao na najniže moguće grane jer nije skupio hrabrosti da se suoči sa kaznom za svoja zlodjela”, kaže jedan od sagovornika DW iz makedonskih vlasti.
Gruevski je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog protivzakonite kupovine luksuznog blindiranog mercedesa dok je bio premijer. Prema tvrdnjama današnjeg šefa konzervativne VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, ta presuda je apsurdna jer je vozilo i dalje u voznom parku Vlade koju sada vode Socijaldemokrate.

Sa druge strane, poslanik vladajućih socijaldemokrata Gordan Georgiev smatra da će bekstvo Gruevskog „otrezniti i najpijanije umove koji su mislili da on nekog i nešto brani osim od početka do kraja – sebe samog. Njegovo bekstvo je kratkoročni gubitak za VMRO-DPMNE, ali dugoročno mogućnost za obnovu i proces unutrašnje konsolidacije”, napisao je Georgiev u autorskom tekstu za DW.

Gruevski je inače osumnjičen u još tri slučaja koja istražuje Specijalno tužilaštvo u Skoplju. Danima pred njegov beg se u javnosti razmatralo da li će predsjednik zemlje Đorge Ivanov, dugo godina intimus Gruevskog, iskoristiti svoje pravo da ga amnestira. Ivanov o tome ćuti.