MARKO ĐURIĆ: O poskupljenju srpske robe na Kosovu obaveštena i EU

MARKO ĐURIĆ: O poskupljenju srpske robe na Kosovu obaveštena i EU

06/11/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Na vest da je Priština povećala porez na uvoz robe iz Srbije i BiH za 10 odsto reagovao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić. Na konferenciji za medije izjavio je da Srbija zahteva momentalnu i odlučnu reakciju međunarodne zajednice na odluku prištinske vlade da poveća porez.

“Odgovornost da se ovo ekonomsko i pravno nasilje zaustavi je na međunarodnoj zajednici”, rekao je Đurić.

“Trgovinski ratovi, koje pokreće Priština stanuju samo u bolesnim glavama koje misle da mogu da urade nešto, a nanose štetu i srpskom i albanskom narodu. Niko ne može zaustaviti ni protok robe, ni protok kapitala”, rekao je Đurić i dodao da se mora zaustaviti pravno i ekonomsko nasilje, te da je nužno da Priština povuče tu odluku”, rekao je direktor Kancelarije.

Đurić je dodao da će Srbija zaštititi interese Srba, navodeći da je trgovinski rat Beograda i Prištine direktan sukob sa normalnošću.

Naveoje da je tokom dana o svemu tome razgovarao sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, kao i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i da “Vlada Srbije preduzima sve mere prema CEFTI, Evropskoj komisiji, kako bi ih obavestila o ponašanju Prištine”.♦