MAKEDONIJA: Sud blokirao imovinu VMRO-DPMNE

MAKEDONIJA: Sud blokirao imovinu VMRO-DPMNE

01/11/2018 Off By BERB

 

 

Krivični sud u Skoplju potvrdio je da je privremeno blokirao imovinu VMRO-DPMNE-a, među kojom i zgradu u kojoj je sedište najveće opozicione stranke u Makedoniji.

 

VMRO-DPMNE je sudskom odlukom onemogućeno da iznajmi ili proda tzv. Belu palatu u Skoplju, čija je procenjena vrednost, prema medijima, 14 miliona evra, kao i još 68 objekata kupljenih između 2013. i 2015. godine i procenjenih na 3,5 miliona evra.

Privremena mera osiguravanja imovine VMRO-DPMNE-a je donesena na zahtev Specijalnog tužitelstva za prisluškivane razgovore, kako bi se sprečila prodaja ili iznajmljivanje imovine dok ne bude okončan slučaj “Talir”, odnosno nelegalno financiranje stranke.

U slučaju “Talir”, koji je u maju 2017. otvorilo Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore, za nelegalno financiranje i pranje novca u razdoblju od 2009. do 2015. godine osumnjičeno je 14 tadašnjih funkcionera stranke na čelu s predsednikom Nikolom Gruevskim, koji je tada bio i premijer Makedonije.

Pre nekoliko dana lider te stranke Hristijan Mickoski je rekao da se razmišlja o iznajmljivanju ili prodaji ‘Biele palate.

Prema Specijalnom tužitelstvu, sudskom merom se “zabranjuje otuđivanje i davanje u zakup ukupno 69 nekretnina, među kojima je i sedište stranke, s obzirom da postoji mogućnost da ta imovina bude otuđena do završavanja postupka”, prenosi Beta.♦