SRBIJA – KIM: Određeno 300 miliona dinara za početak finansiranja nekih od projekata

SRBIJA – KIM: Određeno 300 miliona dinara za početak finansiranja nekih od projekata

30/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Danas je održana sednica srpske Vlade sa predstavnicima Srba sa KiM. I, od premijerke Ane Brnabić novinari su čuli da su na zatvorenoj sednici doneta tri zaključka – o potrebi dugoročnijeg pristupa investicionim ulaganjima na KiM sa većinskim srpskim stanovništvom, izrade nacrta zakona kojim će se urediti pitanje finansijske pomoći i opredeljivanju 300 miliona dinara za početak finansiranja nekih od projekata.

 

 

Brnabićeva je navela da postoje 76 projekata čija vrednosti 6,1 milijardi dinara. Prevedenu u evrima – to je oko 51 milion.

Brnabićeva je navela da u 2018.godini za implementaciju projekata potrebno oko 444 milion dinara, 2019 – oko pet milijardi dinara, a u 2020.godini oko 583 miliona dinara.
Premijerka misli da je ovo važan dan. Misli da je ovo ispisivanje jedne nove stranice naše podrške Srbima na Kosovu i Metohiji.
A sve ovo ne bi se ostvarilo da nisu sprovedene vrlo teške reforme, fiskalna konsolidacija i ekonomska stabilnosti, kao i privredni rast koji je bolji od predviđenog.
Premijerka je još rekla da je dogovoreno da se nastavi sa zajedničkim radom sa predstavnicima Srba na KiM na redovnoj osnovi.

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da Srbiju čeka izuzetno težak mesec kada je reč o Kosovu i Metohiji i potrebno nam je jedinstvo naroda i snaga više nego ikada pre.
– Albanci žele da od Srba na silu otmu elektroprenosnu mrežu i ukinu prenos struje od Novog Pazara ka Kosovu, o čemu su ga, kaže, obavestili nadležni iz “Elektromreže Srbije”.
Rekao je da će u Parizu razgovarati sa Emanuelom Makronom i reću mu sve što misli u vezi sa
– Optužuju našu elektromrežu da sprečava slobodan promet električne energije tako što teraju Albance da kradu našu struju, pa onda kažu ‘niste u stanju da kontrolišete to’ i zato kažu da će da izbace vas i da uvedu albansku firmu KOST”.
Vučić je saznao da 28. novembra sledi Dan albanske zastave, i Albanci na Kosovu planiraju da obeleže stvaranjem vojske suprotno sopstvenom ustavu i drugim sporazumima.
Tokom Generalne skupštine Interpola raspravlja će se o prijemu Kosova u Interpol.
-Albanci su potpuno ujedinjeni, sve njihove partije su ujedinjene. Ne tražim da se partije u Srbiji ujedinjuju, niti bih ja to voleo, ali je potrebno jedinstvo naroda i biće nam potrebna snaga naroda više nego ikada pre jer ćemo se svim ovim merama suprotstaviti i u skladu sa našim malim mogućnostima borićemo se za interese srpskog naroda”, rekao je Predsednik.
Vučić je novinarima rekao da je svoj plan za rešenje Kosova i Metohije izneo u Briselu, ali da njegove ideje nisu naišle na podršku.
-Moje ideje nisu odbijene u Briselu, ali nisu naišle na podršku u Srbiji. Ja sam to već više puta rekao. Na moju žalost, iako nisu nikada slušali ni čuli šta mislim, ni kakvo bi to rešenje bilo, čini mi se da ne postoji negativan glas koji iz Srbije nisam čuo. Prihvatam glas naroda. Postoje neki u okruženju koji ne žele da čuju glas svog naroda, ali ja uvek želim da čujem glas naroda i nemam problem s tim”, objasnio je Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić obratio se novinarima posle Premijerke. Povodom odluke Vlade Srbije da odobri sredstva za podsticaj srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, smatra da je neophodno da se napusti logika da je ono što je dobro za Srbe loše za Albance i obratno. Traba da od toga koristi imaju svi, i da niko sa zebnjom ne treba da gleda na razvoj srpskih sredina.

Za njeganda su sada ispisani istorijski redovi nove saradnje i novog državnog delovanja na KiM, koje će ispisati i stvoriti novo lice srpskih sredina na KiM i omogućiti da pomoć dođe i do najudaljenijih i najizolovanijih srpskih enklava”, naveo je on.

Rekao je da je dogovoreno renoviranje, izgradnja i opremanje kapaciteta u Bolničko kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, izgradnja novog objekta bolnice u Prištini izmeštena u Gračanici, gde se trenutno rad odvija u barakama bez odgovarajućih uslova, kome gravitira više od 60.000 zdravstvenih osiguranika.

– Predviđena je izgradnja nove zgrade univerziteta u Kosovskoj MItrovici, sa oko 11.000 studenata najvećim studentskim gradom iza Beograda, Niša i Novog Sada, koji će dobiti savremene laboratorije.

Prema njegovim rečima, planirana su ulaganja u izgradnju proizvodnih kapaciteta kako u fabriku akumulatora u Trepči, tako i za Kosovsko Pomoravlje izgradnja nove fabrike za preradu krompira, izradu čipsa.

Đurić je ukazao da je odobrena i revitalizacija i obnova svih kapaciteta skicentra Brezovića, ali i završetak radova u Banjskoj, koja se pominje u epskim pesmama, a gde su završeni bazeni i do iduće godine biće završen hotelski kompleks.

U Orahovcu, rekao je da je odobrena izgradnja nove fabrike alkoholnih proizvoda od grožđa.

Kosovska Mitrovica će dobiti novi fudbalski kompleks, novo dečije obdanište, ali i novi most preko Ibra na lokaciji Dudin Krš, gde postoji usko grlo u vezi sa Zvečanom, a što je bio san građana dug više od 70 godina.

Ukazao je da postoje i projekti za Leposavić i Lešak, posebno ističući izgradnju učeničkog doma za poljoprivrednu školu u Lešku, što će dati mogućnost za oko 100 učenika da stiču nova znanja u novim uslovima.

Kada je reč o medijima Đurić je rekao da je Vlada odlučila da odobri podršku za izgradnju i dodatno opremanje sistema mreže “Most”, kako bi mediji na srpskom imali bolje uslove za rad.

Kako je Đurić rekao ima još najmanje 50 projekata koji su odobreni.