BRISEL JE ZABRINUT: Kina će zavladati Evropom?

BRISEL JE ZABRINUT: Kina će zavladati Evropom?

26/10/2018 Off By BERB

Nemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je analizu o uspon kineske moći u Evropi. Jedan od primera tog trend list navodi i to da kineska državna kompanija gradi Pelješki most. Ističe da Kina tako stvara zavisnost istočne Evrope a da pritom Evropska unija nema odgovor na taj izazov osim da se na njega žali.

 

FAZ piše da “Peking u dalekim glavnim gradovima kao što su Atina, Prag i Zagreba ima značajan utjecaj”, i da se vlade nekih evropskih država, među kojima je i Hrvatska, ponašaju pokorno prema interesima Kine.

Podseća se da su i 2015. godine Grčka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska uspele da razvodne službeni stav Evropske unije o situaciji u Južnokineskom moru, gde Kina ima granične nesuglasice sa susedima, a prošle godine je mađarski premijer Viktor Orban odbio da potpiše pismo EU-a u kojem se osuđuju povrede ljudskih prava u Kini.

Ipak, FAZ piše da Kina najveći uticaj ima u Grčkoj – u kojoj je vlasnik luke u Pireju – i u Češkoj, ali i da se povećava uticaj Kine u Hrvatskoj kroz gradnju Pelješkog mosta, što je uznemirilo Evropsku komisiju, koja finansira taj projekt s 85 posto potrebnih sredstava.

“Činjenica da nijedan evropski koncern nije pobedio na konkursu za izgradnju mosta, iako se finansira evropskim sredstvima je novost”, konstatuje nemački dnevnik.

“U Briselu rastu brige zbog sve većeg utecaja Kine”, piše FAZ i dodaje: “Pelješki most je iz briselske perspektive jedan od najvažnijih saobraćajnih projekata EU-a, dok ga Kina smatra delom svoje inicijative o novom Putu svile.”

List u tom kontekstu citira bivšeg nemačkog ministra spoljnih poslova Sigmara Gabriela koji je izjavio da je namera Kine “ponuditi sistemsku alternativu” u odnosu na Zapad(Agencije).♦