MAKEDONIJA: Policija čuva osam poslanika

MAKEDONIJA: Policija čuva osam poslanika

23/10/2018 Off By BERB

 

Svih 80 poslanika u makedonskom Sobranju, koji su prošle nedelje podržali ustavne promene, dobilo policijsko obezbeđenje.

 

Oni su obezbeđenje dobili posle pretnji koje su im upućivane zbog glasanja u Sobranju, rekao je šef MUP -a Oliver Spasovski.
– Uradili smo bezbednosnu procenu poslanika, pogotovo onih koji su podržali početak ustavnih promena i oni će biti pod policijskom zaštitom sve dok se ne proceni da zaštita više nije neophodna – izjavio je Spasovski, prenosi skopska agencija MIA.

Spasovski je izjavio da su “prave pretnje” upućene poslanicima, pogotovo putem Fejsbuka i drugih društvenih mreža. Pored direktnih pretnji poslanicima, prećeno je i njihovim porodicama, dodaje makedonski ministar.
– Svako ko pokuša da unese osećanje nebezbednosti među građanima biće optužen – rekao je Spasovski, dodajući da su pretnje došle i od grupa koje su dovedene u vezu sa pokretom Bojkot referenduma, prenosi MIA.
Odgovarajući na pitanje novinara o optužbama VMRO-DPMNE da je pojedinim poslanicima nuđen novac u zamenu za pozitivan odgovor na ustavne promene, Spasovski kaže da će Kancelarija javnog tužioca biti odgovorna da istraži takve optužbe.
– Ako postoji osnov za ove tvrdnje, onda bi javni tužilac trebalo da pokrene istragu. Takođe, ako je poslanicima nuđen novac, trebalo bi to da prijave, jer je mito krivično delo – rekao je Spasovski.
Sobranje je podržalo u petak predlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.
Poslanici VMRO-DPMNE su vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promenu imena zemlje u Republika Severna Makedonija, prenosi agencija MIA, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju(MIA).♦