OSIJEK: Počelo suđenje generalu Aleksandru Vasiljevuću

OSIJEK: Počelo suđenje generalu Aleksandru Vasiljevuću

23/10/2018 Off By BERB

 

U osječkom Županijskom sudu, čitanjem optužnice i ispitivanjem prvih svedoka, juče je počelo suđenje bivšem šefu jugoslavenske vojne Kontraobavještajne službe Aleksandru Vasiljeviću.

 

Vasiljevića, danas 80-godišnjaka, Tužilaštvo tereti za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije i Hrvatske.

Vasiljeviću se sudi u odsutnosti, a njegov advokat Dubravko Marjanović nakon čitanja optužnice rekao je kako njegov klijent nije počinio krivična dela za koje ga tereti Državno tužilaštvo, prenosi Jutarnji.hr.

Vasiljevića se tereti da je krivična dela počinio kao načelnik Uprave bezbednosti tadašnjeg jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO) u vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Hrvatske između “regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim jedinicima pobunjenih Srba i snagama JNA”.

Nakon što su po naredbi Uprave bezbednosti tadašnjeg jugoslavenskog SSNO, od 10. oktobra 1991. osnivani logori za ratne zarobljenike u mestima na teritoriju Srbije i Hrvatske – Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški – Vasiljević je, smatra tužilaštvo, kao načelnik navedene Uprave za stvarne komandante logora postavio sebi podređene pripadnike organa bezbednosti i poslao više grupa oficira bezbednosti za ispitivanje ratnih zarobljenika.

Prema optužnici, “KOS je sproveo niz prikrivenih akcija u službi velikosrpske politike pre i posle osamostaljenja Bosne i Hercegovine, zatim psihološko-propagandnih aktivnosti pa sve do vojnih delovanja”.♦