MAKEDONIJA: Izglasana podrška promeni Ustava

MAKEDONIJA: Izglasana podrška promeni Ustava

20/10/2018 Off By BERB

 

Sobranje Makedonije izglasalo je sa 80 glasova “za”, bez uzdržanih i “protiv”, odluku o pristupanju izmenama ustava te zemlje, javljaju agencije.

 

Za promjenu ustava bila je potrebna dvotrećinska većina, od ukupno 120 zastupnika koliko ih se nalazi Sobranju, što je na kraju i postignuto. Te promene bi trebalo da omoguće promenu imena u Republika Severna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe.

Za promjenu Ustava glasala su uz 72 poslanika iz vladajuće većine i nekoliko poslanika iz redova opozicione VMRO-DPMNE.

Na zahtjev Koordinatora parlamentarne grupe VMRO-DPMNE Dragana Daneva, nakon elektronskog glasanja, održano je i posebno glasanje na prozivku koje je pokazala istu podršku ustavnim promenama.

Ovo je prva od ukupno tri faze u postupku za promenu Ustava.

U drugoj fazi treba da se utvrde nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika.

U prijedlogu Vlade su četiri suštinske promjene: dodavanje prideva Sjeverna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.♦