SAVEZ ZA SRBIJU ISPRED REM – A: Umesto da bude nezavisan – postao režimska ispostava!

SAVEZ ZA SRBIJU ISPRED REM – A: Umesto da bude nezavisan – postao režimska ispostava!

16/10/2018 Off By BERB

Lideri Saveza za Srbiju održali su vanrednu konferenciju za medije ispred REM-a i poručili da ovo nezavisno regulatorno telo za elektronske medije ne sme da bude još jedna režimska ispostava već da mora pod hitno obezbediti punu primenu Zakona o elektronskim medijima.

 

Oni su podsetili javnost da je REM u izbornim kampanjama 2016, 2017. i 2018. godine odbio da vrši monitoring ponašanja elektronskih medija što mu je dužnost, te da je od nezavisnog organa postao partijska ispostava SNS, o čemu svedoče skandalozne izjave člana REM-a Olivere Zekić.

Posebno je alarmantna činjenica da TV PINK-u još uvek nije oduzeta dozvola za korišćenje nacionalne frekvencije kao javnog dobra, a da RTS i RTV nisu opomenuti niti kažnjeni zbog kršenja pravila o objektivnom informisanju i ravnopravnoj medijskoj zastupljenosti svih političkih subjekata.
„Kada vidite da TV PINK zloupotrebljava nacionalnu frekvenciju prenoseći uživo sednicu Glavnog odbora vladajuće stranke, što spada u zabranjeno političko oglašavanje izvan predizborne kampanje, ili kada učesnik rijaliti programa na istoj TV propagira nasilje i bestidno vređa za vreme NATO bombardovanja tragično nastradalu devojčicu Milicu Rakić, ili kada na RTS i RTV kao javnim medijskim servisima više od pola godine nije gostovao niti jedan lider opozicije, niti se poštuje obaveza objavljivanja demantija, a na sve to REM ne reaguje – jasno je da ovo regulatorno telo ne radi svoj posao i da nešto hitno mora da se menja kako bismo izborili slobodu medija kao osnovni predulsov za demokratiju u Srbiji“ – istakli su lideri Saveza(Press SZS).♦