NIŠ – VRANJE : Ana Brnabić posetila kompanije Filip moris i Britiš ameriken tabako

NIŠ – VRANJE : Ana Brnabić posetila kompanije Filip moris i Britiš ameriken tabako

16/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Premijerka Ana Brnabić posetila je danas komaniju Filip moris u Nišu i Britiš ameriken tabako u Vranju. Prvo je posetila niški Filip moris i reka da je ovaj gigant, koji je počeo da radi 2003. godine, pošto je privatizovao fabriku duvana DIN, najveći učesnik u punjenju srpskog budžeta.

Premijerka Ana Brnabić bila je danas gost i druge fabrike cigareta na jugu Srbije koja slavi petnaest godina rada u našoj zemlji. To je Britiš ameriken tabako, najveći britanski investitor u Srbiji, koji je pre 15 godina kupio Duvansku industriju Vranje.
Ova firma uložila je više od 270 miliona evra tokom petanest godina rada u Srbiji. Oko 120 miliona dali su za kupovinu i modernizaciju fabriku u Vranju. Danas zapošljavaju 500 ljudi, godišnja proizvodnja je povećana za četiri puta, a 30 posto se izvozi. Zanimljivo je da je u fabrici nedavno proslavljen još jedan jubilej – pet godina bez povreda na radu.
Brnabićeva zadovoljna što je Britiš tabako u proteklih petnaest godina platio više od 2 milijarde evra u budžet republike Srbije.

On je ukupno investirao u Srbiju 853 miliona dolara i donosi srpskom budžetu godišnje 6.5 milijardi dolara. Zapošljava 900 ljudi, od kojih je 600 u neposrednoj proizvodnji a još 3.000 radnika sarađuje s njim.
U izjavi za novinare premijerka je rasvetlila misterije koje na račun Niškog aerodroma već godinu dana plasira opozicija:
– Aerodrom ranije nije radio nikako ili vrlo malo. Kada je Vlada počela da ulaže u njega počeli su i protesti. Međutim, to nas je potaklo da radimo brže i sređujemo aerodrom. Niški aerodrom će biti drugi po veličini odmah posle beogradskog.
Bilo je i pitanja oko izjava američkog ambasadora. Ana je rekla da joj je takvo ponašanje neprimereno, naročito kada gost vlade Srbije u samoj Vladi tako priča:
– Žao mi je što ovo moram da kažem u jednoj američkoj kompaniji sa kojom tako dobro sarađujemo. Ali, u svim budućim slučajevima ako neko Kosovo na sastanku predamnom nazove državom, ja sastanak prekidam.♦