KOSOVO: Savetnik Hašima Tačija, Dejvid Filips podneo ostavku – protivi se razmene tritorija

KOSOVO: Savetnik Hašima Tačija, Dejvid Filips podneo ostavku – protivi se razmene tritorija

13/10/2018 Off By BERB

 

Prištinski portal Koha.net piše da je spoljnopolitički ekspert Dejvid Filips, koji je, savetnik za spoljne poslove Hašima Tačija, podneo ostavku.

 

On je više puta odbacio ideju podele ili razmene teritorija između Kosova i Srbije, i rekao da je to najgora opcija za rešavanje problema između dve zemlje, prenosi Koha.net.

Kaže da ne može da učestvuje u predloženom planu za podelu, što je, strateški pogrešno i fundamentalno u suprotnosti sa njegovim vrednostima.

Inače Filips je direktor programa za izgradnju mira i ljudskih prava na Univerzitetu Columbia u Njujorku. Služio je kao viši savetnik Stejt departmenta, za vreme predsedničkog mandata Klintona, Buša i Obame. Napisao je knjigu „Oslobađanje Kosova: prinudna diplomatija i SAD intervencija“. Filips je radio sa ambasadorom Ričardom Holbrukom u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

U obrazloženju ostavke Filips je naveo da je na nezavisnosti Kosova radio više od 30 godina i da je prihvatio da bude savetnik u dijalogu između Prištine i Beograda. Smatrao je da je moguće da se dođe do sporazuma koji bi unapredio vladavinu prava i pojačao pritisak međunarodne zajednice na Srbiju da prizna Kosovo kao nezavisnu državu u sadašnjim granicama.

– Neki ljudi u kosovskim institucijama idu drugim putem. Pristali su na korekciju granice, davanjem teritorije Srbiji. Podela Kosova ili korekcija granica je loš sporazum, koji neće normalizovati odnose između Srbije i Kosova”, smatra Filips.

Prema njegovim rečima, zagovornici korekcije granice smatraju da bi posle toga članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, to učinile, a Vašington ubedio Rusiju i Kinu da odustanu od protivljenja članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

– Nema osnove za takav zaključak. Štaviše, korekcija granice je istorijska izdaja naroda Kosova. Potencijalno je opasna i mogla bi dovesti do nasilja”, ocenio je Filips.♦