SAJAM KNJIGA: Od 21 oktobra – Radost čitanja

SAJAM KNJIGA: Od 21 oktobra – Radost čitanja

28/09/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Šezdeset i treći Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 28. oktobra pod sloganom “Radost čitanja”, uz učešće 500 izlagača iz zemlje i inostranstva, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Zemlja počasni gost je Maroko. Ambasador Mohamed Amin Belhaz izrazio je zadovoljstvo što je Maroko prva arapska zemlja koja ima koja je počasni gost na “značajnom dogadjaju koji okuplja svake godine najznačajnije pisce, pesnike i druge stvaraoce u domenu književnosti i znanja iz Srbije i sveta”.
Pored gostiju iz Maroka, u programima Sajma učestvovaće i peruanski pisac Santjago Ronkaljolo, portugalski pisac Valter Ugo Mai, slovenački pesnik Robert Simonišek, americcki pisac Piter Bret, prevodioci srpske knjizzevnosti Jelena Sagalović (na ruski jezik) i Mirjana i Klaus Vitman (na nemački).
Sajam će proći i u znaku Obeležavanje jubileja – 200 godina od objavljivanja Vukovog Srpskog rječnika, 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 120 godina od rođenja Desanke Maksimović.
Najavljeno je i više tribina – “Pišem, dakle postojim”, “Misliti o knjizi”, “Knjiga će spasiti svet”, “Bajka o kratkovečnoj”, “Slušanje/gledanje knjiga”, “Knjiga u javnosti”, “Vreme pamćenja” i niz izlozzbi kojima će biti obeleženi značajni jubileji srpske kulture i književnosti, a grad gost Sajma knjiga biće Niš.
Izložbeni prostor je povećan sa 15.000 kvadrata na 30.000 kvadrata, broj programa sa 26 na preko 60, broj nagrada je uvećan sa pet na osam.
Školski dan je 25. oktobar, a porodiccni dani 22. i 23. oktobar.
Kao i do sada izlagače očekuju brojne nagrade: nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, najbolju dečiju knjigu, nagrada najboljem izdavaču iz dijaspore, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečiju knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera.
Cena pojedinačne ulaznice iznosi 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.♦