DODIK – AKO POBEDI: Prestaće uplitanje stranaca u BiH

DODIK – AKO POBEDI: Prestaće uplitanje stranaca u BiH

27/09/2018 Off By BERB

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je danas u Banjaluci da su stranci uložili oko 40 miliona maraka u rad nevladinih organizacija i pojedinih medija u BiH, kako bi obezbedili podršku “određenim licima”.

 

“Britanska podrška Mladenu Ivaniću je evidentna i ona ne prestaje sve vreme”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom RS.

On je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je potencirao pitanje uplitanja stranaca u izbore BiH, i dodao da je vladajuća koalicija u RS upozoravala na taj problem, ali da javnost nije bila zainteresovana za te podatke.

“Niz je telefonskih poziva, sastanaka u Banjaluci kada dođe gospođa ambasadorka, koja kreira, a vi to znate bolje nego ja. Takođe, uplitanje 40 britanskih ljudi, koji su ovde došli, veoma je operativno. Znamo gde se svaki nalazi, a u Banjaluci je njih pet koji se bave pitanjima destabilizacije. Strane ambasade zvou svakog ko je na listi da navodno sa njima demokratski razgovaraju, a u stvari im sugerišu način ponašanja. Recimo, prijeti se ljudima iz nekog drugog bloka da moraju ostati, jer će se u suprotnom suočiti sa onim što je Vučić rekao”, tvrdi predsednik RS i lider SNSD-a.

Dodik je naveo da stranci pokušavaju kao glavnu temu da nametnu RS, a ne ono što se događa na nivou BiH.

“Ivanić je na vlasti u BiH, ja sam u opoziciji. Ivanić se na nivou Predsedništva BiH nije zalagao da zaštiti ustavnu poziciju RS, sve je pokušao da delegira na RS. To je činio zajdno sa strancima, a to je ista strana politika koju mi svaki dan vidimo ovdje – nakalemi RS što veći broj problema, kvalifikuj je negativno, mada je kod nas stabilna situacija, svidelo se to kome ili ne”, poručio je Dodik.

Kako je naveo, kao budući član Predsedništva BiH insistiraće na tome da se “ukine mešanje stranaca, što Ivanić nije sposoban i neće”.

“Dijalog između stranaca i institucija vlasti na prostoru BiH mora da se odvija u okviru standarda potrebnih za sve normalne zemlje. Takođe, treba ih izbaciti iz bilo kakvih upliva u makro i mikro pitanja na nivou BiH. Ukidanje visokog predstavnika mora da se desi promptno, kao i udaljavanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH”, naglasio je Dodik.

Kako je naveo, od budućeg saziva Predsedništva BiH odmah će zatražiti da donese takav stav.

“Ivanić to nikada nije tražio, jer je presedio svoj mandat. Ja ću da tražim da se poštuje Ustav onako kako je napisan, a ne kako je iskreirana neka situacija van Ustava. Na prvo mesto staviću RS u svim odlukama. Ne idem tamo da radim protiv Bošnjaka ili Hrvata, nego da energično zastupam i branim stavove srpskog naroda u celini i RS”, poručio je Dodik(Vijesti.ba).♦