ALEKSANDAR VUČIĆ: prihvati stanje na Kosovu bez ičega – “taj film nećete gledati”.

ALEKSANDAR VUČIĆ: prihvati stanje na Kosovu bez ičega – “taj film nećete gledati”.

21/09/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Aleksandar Vučić danas je posetio gradilište dečje klinike “Tiršova 2”. Rekao je da će Beograd za četiri godine, do kraja 2022. godine, dobiti novi objekat Dečje klinike Rekao je da će u izgradnji i opremu biti uloženo 54 miliona evra:

– Hoćemo bolje uslove za naše majke, za trudnice, porodilje, hoćemo bolje uslove za sve ljude, pre svega za decu i da se to oseti na svakom koraku, poručio je Vučić.
Zatim se obratio novinarima. Ponovio je da neće dozvoliti da Srbija bude ponižena. Da Srbija prihvati stanje na Kosovu bez ičega za Srbiju – “taj film nećete gledati”.

Komentarišući protivljenje Ramuša Haradinaja o korekciji granica, upitao:
“A o kojim granicama je reč? Onima koje priznaje Rusija ili onima koje priznaje Amerika, onima koje priznaje Španija ili Italija, one koje priznaje Kina ili Nemačka?”

“Oni koji govore to u Evropi nama poručuju: ‘Srbi, izgubili ste sve na Kosovu, cela teritorija je nezavisna država, nemojte da tražite ni pedalj Kosova!’ To je njihova poruka za nas. Nažalost, veoma sam usamljen u Srbiji, sam u regionu, relativno usamljen u Evropi”, konstatovao je Vučić.

Zatim je rekao da “Ne postoji ta sila koja će me naterati da priznam nezavisno Kosovo, ne postoji nijedan čovek u svetu. Evo, neću. A nećete nikada ni imati većinu u Skupštini za to”, poručio je Vučić.

“Ne razumeju neki Srbi u kakvoj smo teškoj poziciji. Šta da radimo, ima neodgovornih ljudi. Moje je da čuvam mir i stabilnost i da vidimo šta možemo po pitanju ekonomskog napretka. Meni se ne žuri da idem da razgovaram o bilo čemu. Ali sam i dalje za razgovore. Neću da budem otvoren za to da Srbija bude ponižena. To da Srbija bude ponižena, da prihvati stanje na Kosovu bez ičega za Srbiju, taj film nećete gledati”, ponovio je.

Vidi, istakao je, da su neki u međunarodnoj zajednici zadovoljni kako su rešili kosovski problem pa ne reaguju na izjave poput Haradinajeve da će ukinuti granice između Kosova i Albanije.

Predsednik je upitao šta bi se desilo da je on nešto slično rekao u vezi s Banjalukom ili RS.

“Do sada bi četiri puta hitno zasedao Savet bezbednosti UN, da ne pričamo o specijalnim sankcijama”, naveo je Vučić.

“Nikada oni koji su stvarali Kosovo neće reći da su pogrešili”, uveren je Vučić.

Dodao je da su iz dela zapadnih zemalja, kada je neko u Srbiji sakupio hrabrost da svom narodu kaže da nije sve naše i pokušamo da postignemo kompromis, oni krenu u kampanju protiv vas.

“Ne rizikujem samo političku karijeru, već sam svojim govorom rizikovao mnogo više. Radio sam to zbog budućnosti Srbije. Naišlo je na još žešće negodovanje. Pošto je tako, vidim da ste zadovoljni kako ste to rešili, ja nisam, ali pošto ne mogu da se izborim ni sa Srbima da traže da nešto dobiju, a kamoli sa vama, rešavajte kako mislite”, poručio je predsednik.

Ukazao je da neće da reaguju na stvaranje “velike Albanije”, dodajući da na Kosovu, sem na institucijama, nema kosovske zastave, već samo albanske.

Vučić napominje da nije zainteresovan da u Brisel ide da bi mu rekli da mora da prizna nezavisno Kosovo i da, ako to učini, biće svetski lider, biće cenjen…

“Ne zanima me da budem svetski lider, želim da uradim nešto za Srbiju i moj narod. Ne želim da me smenjuju kao što su smenjivali neke druge. Hiljadu puta ponavljam, ja iz ove zemlje, ni ja ni moja deca, a troje ih je, ne idemo. Nameravam da u ovoj zemlji, ako me zdravlje posluži, ostarim”, rekao je predsednik Vučić.

Upitan da kaže kada će dijalog sa Prištinom biti nastavljen s obzirom na to da je, kako je glasilo pitanje, direktor Kancelarije za KiM juče rekao da ga Brisel neće skorije videti, odnosno da će morati da sačekaju da ga vide, Vučić je rekao da u Briselu mogu da vide kada god hoće, ali da prethodno moraju da mu kažu šta dalje i da li je rešenje da Srbije ne dobije ništa.♦