IZVJEŠTAJ STEJT DIPARTMENTA: BiH potencijalni izvor terorizma

IZVJEŠTAJ STEJT DIPARTMENTA: BiH potencijalni izvor terorizma

21/09/2018 Off By BERB

 

U redovnom izveštaju o terorizmu za 2017. godinu u Europi, američki Stejt Dipartment obilježio je Bosnu i Hercegovinu (BiH) kao zemlju s potencijalnim izvorima terorizma, i zemlju u kojoj se malo uradilo na tom polju.

 

“Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe, još predstavljaju potencijalni izvor terorizma u državi, a malo je urađeno na polju rehabilitacije i deradikalizacije individua”, stoji u izvještaju Stejt Dipartmenta.

Dodaje se da BiH nije usvojila nijedan novi zakon na polju borbe protiv terorizma u 2017. godini, dok je entitet RS-a usvojio novi krivični zakon koji tretira dela terorizma u skladu sa međunarodnim standardima i kriminalizuje članstvo u stranim paravojnim i para-policijskim snagama.

Stejt Dipartment se takođe osvrnuo na rad Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kazavši da svega 25 pripadnika SIPA-e, radi na slučajevoma borbe protiv terorizma, pa su ocenili da je njihova efektivnost veoma ograničena.

“Saradnja na sprovođenju zakona je nastavila da ispašta zbog interpersonalnih i međuinstitucialnih prepucavanja. Operativna grupa državnog tužilaštva se sastala svega dva puta u prošloj godini, a javne nesuglasice između vršioca dužnosti Javnog tužioca BiH, ministra sigurnosti i SIPA menadžmenta nastavljaju da potkopavaju strateški napredak u borbi protiv terorizma”, navedeno je u izvještaju Stejt Dipartmenta(Agencije).♦