VIKEND U BEOGRADU: Održavaju se Trinaeste noći istraživača

VIKEND U BEOGRADU: Održavaju se Trinaeste noći istraživača

20/09/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Organizatori Trineste evropske noći istraživača, koja će se održati 28. i 29. septembra predstavili su novinaima danas plan ove manifestacije za Beograd.

 


I ove godine su svi događaji besplatni i održaće se na više mesta. U Biblioteci grada Beograda počinje naučni lov na blago. Deci će se dati istraživački zadaci i oni će ih izvršiti na više lokacija. Najbolji će biti nagrađeni. Oni koji ne žele da trče ostaće u biblioteci i “putovaće” planetom čitavih šezdeset minuta.
U tržnom centru BIG Fejšn istraživaće se Lepenski vir, prikazaće se tajne antičkih mozaika , istraživaće se veza čoveka i sveta oko njega, odnosi prema životinjama i biljkama. Centar za promociju nauke će u svom Naučnom klubu otkriti tajne beogradske prošlosti uz pomoć starih fotografija i UV svetlosti. Oživeće zaboravljena zdanja.
Muzej Vuka i Dostiteja postaće Etno ćoše u kojem će se pomešati etnologija i antropologija, stari zanati i veštine. Najspretniji će moći da sami naprave svoj suvenir od gline.
U Francuskom institutu će gosti dočekati mladi srpski naučnici čije je projekte finansirala Evropska unija.
Fakultet za fizičku hemiju će otvoriti vrata svoje laborotorije, pa će se tamo praviti plazma nalik onoj koja ispunjava beskrajni prostor između planeta i zvezda, a u šarene balone i sapunicu objasniće se kako se to penom stiže do zdravlja.
U Pedagoškom muzeju moće da se vide stari matematički zadaci.
Prvi put ove godine Evropska noć istraživača produžiće se i na subotu od 16 do 20 časova.
Tada će posetioci moći da zavire u učionicu budućnosti i da se pozabave crtanjem onako kako im DNK to savetuje. Stariji će naučiti kako da se oslobode stresa uz pomoć nauke.
Tokom ove večeri saobraćaće i naučni autobus. Prevoz je besplatan a svi putnici mogu da časkaju o naučnim istraživanjima i dobiju odgovore na sva pitanja.
U subotu od 16 do 20 časova u Tržnom centru BIG fejšn biće organizovan naučni šou. U tržnom centru Ušće biće raznih eksperimenata, a u Kombank dvorani će u subotu naučnici dočekivati goste, a to će raditi i u nedelju od 12 do 14 časova.
Evropska noć istraživača održava se u više od 20 gradova u Srbiji a finansira se iz programa “HORIZON 2020”. To je najveći program EU za istraživanje, a deo je pod programa “Marija Kiri”.♦