OTAC SAVA ITALIJANSKOJ MINISTARKI: : „Razgraničenje je eufemizam za politiku etničkog čišćenja“

OTAC SAVA ITALIJANSKOJ MINISTARKI: : „Razgraničenje je eufemizam za politiku etničkog čišćenja“

19/09/2018 Off By BERB

 

Iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava, preneo je italijanskoj ministarski odbrane Elizabeti Trenti zabrinutost Crkve zbog planova o teritorijalnoj i etničkoj podeli. Naglasio je da bi se podela mogla katastrofalno odraziti na narod i svetinje, posebno južno od Ibra.

 

Manastir Visoki Dečani juče su posetili predstavnici italijanske vlade, na čelu sa ministarkom Elizabetom Trenta i ambasadorom Italije u Prištini Pjerom Kristoforom Sardijem.

U delegaciji su bili i komandant KFOR-a, general Salvatore Kuoči, kao i generali Klaudio Gracijano i Frančesko Filiuljo.

Otac Sava istakao ključnu ulogu KFOR-a u sprečavanju “organizovanog incidenta početkom avgusta”, posle koga bi, kako veruje, usledio “dogovor o razgraničenju”.

On je, međutim, naglasio da opasnost od ovakvog razvoja događaja i dalje postoji jer su, kako ističe, oni koji se zalažu za etničku i teritorijalnu podelu svesni da mirnim putem ne mogu da dobiju podršku za svoje namere.

“Razgraničenje” je zapravo samo eufemizam za nastavak politike etničkog čišćenja koji je bio glavni cilj ratova u toku raspada bivše Jugoslavije 90 tih godina. Ovaj proces na KiM nije prestao nakon rata već je nastavljen i pored međunarodnog prisustva proterivanjem 200.000 Srba i sistematskim uništavanjem srpske duhovne i kulturne baštine”, istakao je otac Sava.

Iguman manastira Visoki Dečani preneo je italijanskoj ministarki da Crkva podržava dijalog, ali na čvrstim temeljima izgradnje vladavine prava, poštovanja zakona, uz zaštitu svih građana u atmosferi mira i ekonomskog razvoja regiona(Agencije).♦