MAKEDONIJA U OČEKIVANJU REFERENDUMA: 57 posto građana glasaće “za”

MAKEDONIJA U OČEKIVANJU REFERENDUMA: 57 posto građana glasaće “za”

17/09/2018 Off By BERB

 

Predsednik Vlade Makedonije Zoran Zaev poručio je svojim sugrađanima da prihvate novo ime države ili da se suoče s “nestabilnošću” i “izolacijom” u budućnosti.

 

Zaev je u razgovoru za agenciju France Presse pozvao Makedonce da na referendumu 30. septembra o promjeni imena države u Republika Severna Makedonija glasaju ‘za’.

Proevropski socijalist Zaev po pitanju promene imena ima veliku opoziciju u zemlji, većinom među nacionalistima.

Pitanje na referendumu glasit će: “Jeste li za članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu prihvaćanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?”.

Anketa koju je u julu sprovela američki finansirana agencija Center for Insights in Survey Research pokazala je da 57 posto ispitanika podržava promenu.

-Toliko sam čvrsto uveren da će referendum uspeti da čak i ne promišljam druge opcije”, rekao je Zaev za AFP.

Europski i američki čelnici pozivaju Makedonce da prihvate novo ime jer to vide kao način da se država čvrsto stavi u zapadnu sferu i zaustavi uticaj Rusije.

Američki ministar obrane Džim Matis u ponedjeljak stiže u Skoplje kako bi “pokazao američku podršku Makedoniji u kandidaturi za NATO i nastavak američke predanosti miru i bezbednosti u regionu”, objavio je Pentagon.

Matis je otkrio kako je zabrinut zbog navodnih pokušaja Rusije da zaustavi makedonski put u NATO.

Moskva kritike odbacuje, ali protivi se širenju tog saveza na istok.

Ovog meseca Makedoniju su posjetili i njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastian Kurc i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Podršku je dao i američki predsjednik Donald Trump u čestitki povodom makedonskog Dana nezavisnosti 8. septembra na sajtu američke ambasade u Skoplju.

Posle referenduma Makedonci moraju promenu imena da potvrde i u parlamentu promenom ustava koja zahteva dvotrećinsku većinu, a potom će dogovor ratifikovati i Grčka(Agencije).♦