GOST: Potpredsednik Indije – gost Srbije

GOST: Potpredsednik Indije – gost Srbije

15/09/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Srbija i Indija potpisale su danas dva sporazuma – u oblasti zdravlja i o vazdušnom saobraćaju. Bilo je to početak posete potredsednika ove zemlje Venkaja Naiduoma koji je stigao sa velikom privrednom delegacijom.

 

Domaćin Aleksandar Vučić zahvalio se gostima što su Srbiju primetili na mapi sveta. On je govorio o starom prijateljstvu Srbije i Indije koje ove godine slave 70 godina diplomatskih odnosa. Potpredsednik Indije ponovio je da njegova zemlja neće menjati odluku o priznavanju integriteta srpske države. Vučić mu je odgovrio da Srbija ceni svoje prijatelje i da će se revanširati podrškom u Ujedinjenim nacijama i u drugim međunarodnim organizacijama. Srbija je Indiji ukinula vize a potpredsednik ove zemlje kaže da će i oni uzvratiti i omoguićiti još veću razmenu dobara i ljudi:
– Ovo je moja prva poseta Evropi u funkciji potredsednika Indije i započinjm je u Srbiji. Imamo velike šanse da sarađujemo u privredi, naročito u sektoru poljoprivrede, odbrane, preradi hrane, turizmu, IT tehnici. Indija ima najbrži rast privrede u svetu i želi saradnju sa Srbijom.
-Treba da objasnimo UN koji su najveći problemi sveta. Borba pritiv terorizma koji nema religiju je najvažnija.
Na biznis forumu predsednik Srbije pozvao je indijske biznismene, za koje je rekao da su najbogatiji i najsposobniji na svetu da ulažu u Srbiju, jer je ona trenutno najbolje mesto za investicije. Na bju biznis listi popela se za pedeset mesta. Posle Poljske druga je u Evropi po rastu privrede i već tri godine ima suficit u budžetu:
– Ovde možete naći mesto stabilnog poslovnog okruženja, a i najveće tržište jer iz Srbije možete pokriti Evro Aziju, Tursku i celu Evropu. Teško je naći u svetu zemlju sa toliko dostupnog tržišta – od jedne milijarde ljudi. Mi dajemo naveće podsticaje investitorima – od novca po radnom mestu do poreskih olakšica. Pomažemo i svim infrastrukturnim radovima. Garantujem vam da nigde bolje nećete naći. Što god vam neko ponudi mi ćemo dati više. Nije slučajno što smo najbolji u privlačenju stranih investicija. Zato ne morate da putujete i tražite, dođite odmah kod nas.♦