MIŠLJENJE SAVETNIKA HAŠIMA TAČIJA: Realno je menjati sever Kosova za jug Srbije

MIŠLJENJE SAVETNIKA HAŠIMA TAČIJA: Realno je menjati sever Kosova za jug Srbije

15/09/2018 Off By BERB

 

Kosovski dnevnik Gazeta ekspres pronosi izjavu Blerima Šalje, političkog savetnika Hašima Tačija, govoreći o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije. Smatra da bi vredelo razgovarati sa Srbijom o razmeni Preševske doline, u kojoj uglavnom žive Albanci – sa severom Kosova, naseljen Srbima.

 

Šalja je podsetio da je Tači smatrao da je razmena teritorija sa Srbijom „vrlo opasna“, napominjući da su se stvari promenile tokom proteklih sedmica, uključujući promenu stava SAD u vezi sa razmenom teritorija između Kosova i Srbije.

Šalja je rekao i da su u vezi sa postizanjem potencijalnog konačnog sporazuma sa Srbijom međunarodni predstavnici savetovali kosovske lidere da zatraže od Srbije da zvanično prizna Kosovo.

On je rekao da čak i nakon konačnog sporazuma, Kosovo i Srbija treba da reše mnoga važna pitanja, kao što je penzioni fond Kosova i demarkacija granice između dve zemlje.

Prokomentarisao je i ideju političkih predstavnika Preševske doline koji su pozvali kosovske poslanike da usvoje rezoluciju o ujedinjenju Doline sa Kosovom i smatra da takva inicijativa nije u suprotnosti sa Ustavom, kako to navode opozicione stranke na Kosovu.♦