BEOGRAD POZORIŠNI CENTAR SVETA: Sutra počinje 52Bitef18

BEOGRAD POZORIŠNI CENTAR SVETA: Sutra počinje 52Bitef18

12/09/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

0d 13. do 22. septembra održaće se 52Bitef18. Saradnja Doma sindikata, danas zvanog Kombak dvorana se nastavlja. Upravo u Tirovom salonu, pod ogromnom slikom Tita, Marksa i Engelsa održana je danas konferencija za novinare. Ambasador EU Sem Fabrici rekao je novinarima da je ovogodišnji Bitef orenut ka EU:

⇐-Devet od deset predstava dolazi iz Evrope. Naslov festivala je Svet bez ljudi i to mi je malo sumorno. Međutim, kada smo videli predstavu kojom će se Festival otvoriti “Svita broj 3 Evropa” odma smo odlučili da podržimo Festival. U predstavi se govori na 24 zvanična evropska jezika. Reditelj je Francuz Žoris Lakost, a kompozitor Pjer-Iv Mase. Govori se o nelagodi u evropskom društvu, o svemu što ljude brine, o rasizmu i ksenofobiji i drugim nevoljama. Poruka predstave je da ne ćutimo o tome, već da pozivamo na delovanje i radimo na rešavanju ovih problema.


⇐Umetnički direktor Ivan Medenica najavio je više pratećih događaja. Već sutra 13. septembra Slovensko mladinsko gledalište predstaviće se u 17. sati u Sava centru predstavom Odilo zatamnjenje, oratorijum.
Pretpremijera svite br.3 Evropa održaće se takođe 13. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a premijera, kojom će se otvoriti Festival – dan kasnije.
Medenica primećuje da još nismo u Evropi, ali već osećamo njene probleme. Imamo ksenofobiju, invaziju došljaka iz inostranstva. Keže da je kritička kulture, kao što je Bitef veoma potrebna i društva u svim zemljama dužna da je podrže.

Ove godine premijerka Ana Brnabić i njen Savezt za kreativnu industriju podržali su BItef.
Predstave finasira i EU i svog programa namenjenog kulturi.♦