REAGOVANJE: EU o Vučićevom govoru o Miloševiću – Nema prostora za pohvalu

REAGOVANJE: EU o Vučićevom govoru o Miloševiću – Nema prostora za pohvalu

10/09/2018 Off By BERB

Evropska unija regovala je u ponedeljak na govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu, gde je on Slobodana Miloševića nazvao “velikim liderom sa najboljim namerama”.

 

Maja Kocijančič, portparolka EU nadležna za Zapadni Balkan ocenila je da se “ne sme ostaviti nikakav prostor za dvosmislenost ili pohvalu” za one koji su podržali Miloševićevu politiku i njegove akcije. “Odluke domaćih i međunarodnih sudova u ovom pogledu su vrlo jasne”, istakla je ona. Briselska portparolka je istakla da svi na Zapadnom Balkanu imaju evropsku perspektivu i stoga će morati da se pridržavaju principa EU, što podrazumeva pomirenje i dobrosusedske odnose.

“Pomirenje, normalizacija i dobrosusedski odnosi će biti mogući samo ako se prevladaju i odbace politike prošlosti, koje su, kao što znate vrlo dobro, dovele do decenije bede i patnje u regionu Zapadnog Balkana, kao i tamošnjih ljudi”, poručila je Kocijančič. S tim u vezi citirala je reči predsednika Evropske komisije, Žan Klod Junkera koji je nedavno ocenio da “nacionalizam nikad nije rešavao već je stvarao probleme”.♦