ODLUČENO: Predsednik sutra (ipak) obilazi KiM

ODLUČENO: Predsednik sutra (ipak) obilazi KiM

07/09/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednik Aleksandar Vučić odlučio, posle jednodnevnog dvoumljenja, da sutra ide u posetu Kosovu i Metohiji. Prvo će, kao je saopštio na večerašnjoj konferenciji za medije, obići Gazivode.

Posetu će početi obilaskom jezera Gazivode, gde očekuje da sve bude mirno i da se na najnormalniji način obrati i ukaže na značaj jezera, ne samo za Srbe na severu KiM, već i za Albance.

“Možda im se sve i ne svidi, ali moje je da se borim”, rekao je Vučić uz napomenu da ima ličnu obavezu i odgovornost jer je na Kosmetu dobio podršku 80 odsto Srba.  

I rekao je “da ga pogađa kada neki u Beogradu, kao da ne znaju kakvo je raspoloženje na KiM, govore o tome kako neko nekoga primorava da dođe na skup na kojem će se obratiti Srbima. 

Ne mora niko da dođe, a dobrodošao je svako”, naveo je Vučić.

 

Sve je krenulo teškim pirtiscima na poslanike Srpske liste, a zatim nastavljeno sa ogromnim pritiscima na rukovodstvo Republike Srbije, da se podrži Fatmir Ljimaj za šefa pregovaračkog tima Prištine.

Vučić kaže da to nije bilo moguće bez direktne ili indirektne podrške Srba na Kosmetu.

“Mi smo smatrali da je to demokratsko pitanje i da poslanici imaju pravo pravo da odluče kako žele, a Srpska lista to nije želela iz mnogo razloga”, naveo je Vučić.

Napominje da je on uvek pokušavao da umiri situaciju, da zamoli nekoga da se prizove razumu, da ljudi razumeju da nam je potreban mir a ne sukob.

Posle toga je, kaže stigla zabrana za posetu Gazivodama i to u pisanoj formi.

“A kada dođu u Brisel u jutarnjim satima, onda kažu – u redu je što se posete tiče. A nama –pođeš li tamo proći ćeš kao Marko Đurić. To je za njihovu domaću javnost. Za Evropu je sve u redu, ali Vučić zna pa neće doći”, rekao je predsednik.

Dodaje da je to jedan od razloga zbog kojih nije želeo da razgovara sa Albancima u Briselu, što, kakao ističe, ne znači prekid dijaloga.♦