KROV NAD GLAVOM: Saopštenje za javnost povodom ubistva na Zvezdari

KROV NAD GLAVOM: Saopštenje za javnost povodom ubistva na Zvezdari

07/09/2018 Off By BERB

 

Od početka rada Združene akcije često stupamo u kontakt sa očajnim ljudima koji su u neravnopravnoj borbi sa investitorima i izvršiteljima, nudeći im združenu borbu i akciju kao alternativu njihovom očaju iz koga neretko proizlaze usamljeni činovi destrukcije i autodestrukcije.

 

U nedelju uveče Stojanka Stojanović je sa dva hica iz pištolja usmrtila Zorana Trifunovića, investitora koji je po svedočenju nje i njenog sina godinama pretio i šikanirao Stojanku iz prostog razloga što ona ne želi da mu proda plac na Bulevaru Kralja Aleksandra.

Trifunoviću je deset puta suđeno za različita krivična dela, počev od nanošenja lakših povreda do falsifikovanja, klevete i kršenja Zakona o izgradnji. Nije ni prvi put da teroriše stanovnike Zvezdare.

Trifunović je 2009. priznao da je naručio demoliranje porodične kuće Kostovskih pri čemu je unajmio malu vojsku od 25 batinaša prebila bračni par koji se u njoj zatekao. Iako nije prva, Stojanka je poslednja žrtva jednog tipičnog predstavnika novoformirane klase mafijaša-kapitalista.

Stojanka je, pre nego što je pribegla nasilju, verovala da je iskoristil sva sredstva koja su joj stajala na raspolaganju – pokrenula je tužbu, podnela žalbu opštini, žalila se Vladi. Izneverena od strane institucija, saterana u ćošak, presudila je investitoru sama. Sebi je uskratila godine života koje će provesti u zatvoru zbog čoveka koji je davno trebao biti u njemu. U proteklih osam meseci u Srbiji 27 radnika i radnica je izgubilo život, trećina njih na gradilištima. U istom periodu desetina ljudi je sebi oduzelo život zbog dugova za komunalije. Dok se kraj jednog investitora posmatra kao ubistvo brojne smrti radnika se otpisuju kao tragične nesreće.

Privid jednakosti u kapitalizmu se jasno otkriva kada shvatimo da se za prvo ide u zatvor, a za drugo prolazi nekažnjeno. Nestankom jednog investitora, nažalost, neće nestati investitorski model gradnje. Pored ucena i zastrašivanja tržište pokazuje svoju vidljivu ruku kada je potkopalo temelje 6 stanova u Dositejevoj ulici u Novom Sadu. Pre dva dana se navršila i decenija od rušenja objekata u Dubljanskoj u Beogradu kada je 5 porodica ostalo bez krova nad glavom pri još jednom sličnom potkopavanju – oni i dalje nisu obeštećeni.

Iskustvo je pokazalo da pobedu možemo odneti samo ujedinjeni u borben pokret, a jedan takav upravo pokušavamo da izgradimo u okviru Združene akcije Krov nad glavom. Zato pozivamo sve one koji su ispunjeni opravdanim besom da rešenje ne traže u usamljenim osvetničkim akcijama.

Jedino zajedničkom borbom možemo da okončamo vladavinu tlačitelja!♦