MEMORANDUM: Amerika prepoznala Srbiju kao otvorenu zemlju

MEMORANDUM: Amerika prepoznala Srbiju kao otvorenu zemlju

06/09/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Kajl Skot, ambasador SAD u Srbiji potpisali su, u prisustvu Aleksandra Vučića i sekretara za trgovinu SAD Vilbura Rosa, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti infrastrukture.

“Za Vladu Srbije modernizacija infrastrukture je prioritet u razvoju, a zahvaljujući projektima koje smo realizovali u prethodnih nekoliko godina prepoznati smo kao zemlja otvorena za sve investicije koje donose Srbiji povezivanje sa susedima, nova znanja i nove tehnologije”, rekla je Mihajlovićeva i dodala da “to očekujemo i od ovog memoranduma, koji daje mogućnost da se posle najboljih evropskih, kineskih, ruskih i drugih kompanija, povežemo i sa najvećim američkim kompanijama koje žele da rade u Srbiji, ali i da sa nama podele dobru praksu iz sveta u vezi sa pripremom projekata i izradom studija i analiza koje mogu da doprinesu boljem kvalitetu i većoj efikasnosti investicija u infrastrukturi”


Ovim Memorandumom Srbiji biće omogućena razmena informacija o prioritetnim infrastrukturnim projektima sa SAD, dok će SAD sa svoje strane promovisati učešće američkih kompanija u infrastrukturnim projektima u Srbiji i pružati informacije američkim privatnim kompanijama o potencijalnim mogućnostima finansiranja projekata.

Memorandumom se izražava i namera da se u Srbiji podstiče stvaranje investicionog okvira koji je otvoren i nediskriminatorski i daje jednake uslove za sve.

Obe strane potvrđuju važnost visokih standarda koji se odnose na zdravlje, bezbednost, životnu sredinu, rad, transparentnost i dobro upravljanje infrastrukturnim projektima, kao i podršku otvorenim i odgovornim tenderskim procedurama i procedurama nabavki.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da odgovara na pitanje novinara u vezi sa mogućnošću otkazivanja posete srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, koja je najavljena za predstojeći vikend.

“Sutra ćemo o tome”, kazao je Vučić novinarima u Beogradu posle zajedničkog obraćanja sa američkim ministrom za trgovinu Vilburom Rosom povodom potpisivanja Memoranduma o razumevanju vlada Srbije i SAD u oblasti infrastrukture.

Mediji su ranije preneli da je Vučić otkazao posetu Kosovu i Metohiji, najavljenu za 8. i 9. septembar, pošto su mu prištinske vlasti zabranile da obiđe jezero Gazivode.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle potpisivanja Memoranduma da se “vrlo brzo” može očekivati učešće američkih kompanija u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Vučić je na konferenciji za novinare sa američkim ministrom za trgovinu Vilburom Rosom rekao da su potpisivanjem Memoranduma otvorena vrata za mnogo bližu saradnju sa američkim kompanijama u budućnosti.

“Vrlo brzo možemo očekivati američke kompanije u izgradnji Moravskog koridora ili puta Niš-Merdare-Priština, o tome ćemo već razgovarati. Važno je da poboljšavamo ekonomske, političke i sveukupne odnose sa SAD”, kazao je predsednik Srbije.

“Rekao sam američkom sekretaru da treću godinu u nizu imamo suficit u budžetu, što ima malo koja evropska zemlja, da smo drugi u Evropi, ne računajući Irsku, po nivou rasta sa 4,9 odsto. Rekao sam mu i da Srbija ima najbolju trajektoriju pada javnog duga u regionu ali i šire, a u januaru očekujemo da bude ispod 48 odsto BDP-a, odnosno najniži u regionu”, kazao je Vučić.

Vučić je izrazio zahvalnost američkom sekretaru za trgovinu što je došao u Beograd, navodeći da to predstavlja veliku čast za Srbiju.

“Dobio sam mnogo novih ideja od Vilbura Rosa šta bi to mogli da uradimo u Srbiji. On je jedan od najuspešnijih ljudi sveta, ne spada u red političkih filozofa već je jedan od onih koji na najbolji način rešavaju probleme. Zamolio sam ga da nam kaže šta treba da promenimo da bi bili privlačniji za američke investitore koji su do danas u Srbiju uložili četiri milijarde dolara i zapošljavaju 17.000 ljudi”, rekao je Vučić.♦