TRAMP IVANOVU: Dogovor s Grčkom otvara put Makedoniji u NATO i EU

TRAMP IVANOVU: Dogovor s Grčkom otvara put Makedoniji u NATO i EU

06/09/2018 Off By BERB

 

Predsednik SAD-a Donald Tramp poručio je predsedniku Makedonije Đorgu Ivanovu da dogovor s Grčkom otvara put Makedoniji u NATO i EU i nazvao ga istorijskim.

 

U čestitki Ivanovu povodom Dana nezavisnosti-8. septembra, Tramp je naveo da Makedonija ove godine ima mnogo razloga da bude ponosna.

Istorijski dogovor iz Prespe rešava dugogodošnji spor sa Grčkom oko imena i otvara put Makedoniji za članstvo u NATO i EU. Dogovor i članstvo Makedonije u NATO će ojačati bezbjednost, stabilnost i prosperitet u celom regionu”, naveo je Tramp.

Američki predsednik je u čestitki, koja je objavljena na sajtu ambasade SAD-a u Skoplju, poručio da su SAD spremne da podrže Makedoniju, posebno u predstojećim pregovorima o članstvu u NATO.

Predsednik Makedonije Ivanov je, uz lidera makedonske opozicije Hristijana Mickoskog, jedan od protivnika dogovora koji je letos vlada premijera Zorana Zaeva postigla s Grčkom.

Ivanov je odbio da potpiše dogovor sa Grčkom, nakon što je izglasan u parlamentu, jer smatra da je protivustavan i da je štetan za makedonske nacionalne interese.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u rešavanju dugotrajnog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije predviđa grčko priznavanje i zaštitu identiteta Makedonaca i makedonskog jezika.♦