NOĆ ISTRAŽIVAČA: “Istražuj kroz noć u znanju je moć”

NOĆ ISTRAŽIVAČA: “Istražuj kroz noć u znanju je moć”

04/09/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

U petak, 28. septembra održaće se po 13. put Noć istraživača širom Evrope.

 

U Srbiji će ova manifestacija biti održana po deveti put. Noć istraživača održaće se i u Novom Sadu, Beograd, Nišu, Ubu, Užicu, Svilajncu, Ćupriji, Jagodini, Kragujevcu, Smederevu, Ranovcu, Čačku, Leskovcu. Novopazaru, Knjaževcu, Despotovcu, Kruševcu, Trsteniku, Negotinu, Zajećaru, Subotici, Zrenjaninu, Indžiji, Kanjiži, Kikindi i Šapcu. Slogan manifestacuije je : “Istražuj kroz noć u znanju je moć”. Pridružujućise obeležavanju Evropske godine kulturnog nasleđa naučnici će upoznati posetioce sa kulturnim nasleđem naše zemlje.
U Beogradu je planirana naučna avantura, lov na blago. Biće predstavljanja tajnih antičkih mozaika i istraživanja nevidljive strane grada pod UVO svetlom.
U Novom Sadu će se preispitati veze na kojima počiva život od ćelija u organizmu. U Nišu će se šetati kroz starinske avlije, bogate mezetluke i recepte za zaboravljenih jela sa juga Srbije. Čačak će osvetliti rimske terme i prikazati krajputaše. Leskovac će prikazati stare običaje, zanate i gastronomiju. Kikinda će otkriti svet iz perspektive sova.
Evrpska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa “HORIZON 0020” To je najveći program EU za istraživanje i inovacione delatnosti, u okviru programa Marija Kiri.♦