ULIČNA GALERIJA: Crteži „Surprise“, Nemanje Golijanina

ULIČNA GALERIJA: Crteži „Surprise“, Nemanje Golijanina

04/09/2018 Off By BERB

 

Ulična galerija u petak, 7. septembra u 20 časova otvara izložbu crteža „Surprise“, umetnika Nemanje Golijanina .


Izložbu Surprise čine radovi naseljeni različitim radnjama, akcijama i karakterima, a razlaganjem i raskadriranjem slika uspostavlja se neposredna komunikacija u simuliranom teatarskom i izolovanom scenskom prostoru. Odbijajući svaku pomirenost sa sadašnjošću ovim crtežima preispituje se mesto čoveka i bit egzistencije kao i poziciju slike i crteža u eri digitalizacije.


Nemanja Golijanin (1983) rođen je u Mostaru, u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek za slikarstvo. Kao rezultat postignuća u istraživanju figuracije u crtežu, bio stipendista Fakulteta likovnih umetnosti na Međunarodnoj školi slike, crteža i skulpture u Italiji. Nakon završetka studija, nastavio da izlaže u zemlji i inostranstvu. Trenutno živi i radi u Beogradu.
Koncept i struktura u njegovoj umetnosti zasnovani su na tematizovanju različitih emocija. Prisustvo ironije, ekscentričnog i lucidong humora upućuju na neophodna stanja koja na granici suptilne provokacije ističu karakter i duh umetnikovog izraza. Autoportret kao često zastupljen direktno je povezan sa samoreprezentacijom i pričom o posebnosti identitetskog prostora.(Press UG)♦