BOGDANOVIĆ: Vučić sve radi tajno

BOGDANOVIĆ: Vučić sve radi tajno

02/09/2018 Off By BERB

 

Poslanik u Skupštini Srbije i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je u emisiji Slobodno srpski da ne može ni da pretpostavi šta predsednik Srbije Aleksandar Vučić podrazumeva pod terminom „razgraničenje sa Albancima“ kao kompromisnom rešenju za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.

 

„Mogu samo da nagađam, jer Vučić sve što radi – radi tajno. Mi čak ni u Skupštini Srbije nismo imali priliku da čujemo o čemu se razgovara u Briselu, a možete svakog dana videti da Vučić obaveštava svoje prijatelje iz Međunarodne zajednice, posebno Soroša kojeg svakog meseca obaveštava o dijalogu između Beograda i Prištine. Tako da kad vidim Soroša i Vučića često pomislim da nije možda Jeremić, Tadić, Đilas ili neko drugi sa Sorošem, a ne Vučić“.

Bogdanović je rekao da su poslanici opozicije u srpskom parlamentu u više navrata tražili zakazivanje sednice o Kosovu i Metohiji, ali da do toga nije došlo. Po njegovim rečima slična je situacija bila i 2013. godine uoči potpisivanja Briselskog sporazuma.

„Mi čak nismo znali šta se recimo pregovaralo oko energetike, nismo znali šta se pregovara ni oko pozivnog broja za Kosovo i Metohiju. Mi nismo znali da će naše sudije da se integrišu u kosovski pravosudni sistem, civilna zaštita, policija. To smo saznali kad je već potpisan Briselski sporazum. Vučić sada ima nameru da raspiše referendum o statusu Kosova ili na koji način će se rešiti Kosovo i Metohija, ali po meni je ključno trebalo da se uradi 2013. godine pre potpisivanja Briselskog sporazuma. Briselski sporazum je ustvari preteča nezavisnosti Kosova i Metohije jer to je nešto, kako kaže Vučić, što je stavilo pečat na nezavisnost Kosova i Metohije“.

Bogdanović koji je i bivši ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije smatra da je Priština Briselskim sporazumom zaokružila svoj uticaj na čitavoj teritoriji Kosova.

„Do 2013. godine Priština nije imala nikakav uticaj na severu Kosova i Metohije, nije imala bukvalno ni svoju policiju iako je KPS imala delimično nekog, ali nije imala svoje sudstvo, civilnu zaštitu. Lokalne samouprave su bile u srpskom sistemu. Niste imali granicu na Jarinju do 2013. godine, niste imali naplatu carina na Jarinju i Brnjaku…“

Na konstataciju voditelja da predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je granicu na severu Kosova uspostavila bivša srpska vlast 2011. godine Bogdanović kaže da to nije tačno.

„Koliko čovek treba da bude bahat, bezobrazan, da bi bio toliki lažov da može da izađe u javnost da govori da smo granicu mi, koji smo bili na vlasti do 2012 godine, uspostavili. Taj prelaz postoji od 1999 godine. Tada je KFOR postavio punkt, onda ga je UNMIK policija jedno vreme držala, ali se nije nikad naplaćivala carina, nisu se nikad naplaćivali prihodi. Posle 2008. godine i unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije ti punktovi su u Jarinju i Brnjaku zapaljeni, nisu funkcionisali do 2010. godine kada ih je EULEX uspostavio, ali samo za kontrolu putnika i robe, nije se naplaćivala carina, niti je bila neka ozbiljnija kontrola. Međutim, setimo se svi 2011. godine, kada su bile barikade, kada je ponovo zapaljen taj punkt. Sve do 2013. godine to uopšte nije funkcionisalo. Ne znam odakle ideja predsedniku Vučiću da kaže da je neko 2011. godine uspostavio carinu. Carina je uspostavljena 2013 godine, tako da ne znam odakle tolike bahatosti, tolike laži da se govori neistina da je neko 2011. godine uspostavio granicu, a svi znamo da 2011. godine nije postojala, postojale su barikade.I mi, koji smo išli iz pravca centralne Srbije, išli smo alternativnim putevima, jer je taj administrativni prelaz jedno vreme bio čak i zatvoren“.

Bogdanović smatra da 99 odsto Srba na severu Kosova podržava ideju o razgraničenju Kosova, ako bi to, kako kaže, značilo da sever Kosova pripadne Srbiji, a ostatak Kosova državi Kosovo, ali da ne prihvataju da to bude zamena za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Međutim po njegovim rečima gotovo je nemoguće da do toga dođe.
„To nijedan Albanac, niti Tači, niti bilo ko, nije spreman da ceo sever da Srbiji. To sam više nego siguran“.

Po njegovim rečima tenutno nije vreme da se uopšte razgovara o, kako je kazao, nekakavom budućem statusu Kosova.

„Da bi razgovarali o razgraničenju, o podeli, o demarkaciji, nazovite to kako hoćete, vi morate pre toga da razgovarate o pre svega poštovanju ljuskih prava, povratku, imovini, zaštiti kulturnoistorijskih spomenika, manastira, crkava i tako dalje, a ne da razgovarate prvo o podeli, razgraničenju, demarkaciji i slično, a da sve te stvari zanemarite i očekujete da će posle takvog dogovora, ovde u Prištini, prihvatiti da razgovaraju o imovini, o povratku Srba, o poštovanju ljudskih prava, o formiranju novih opština, o decentralizaciji i tako dalje.. Prema tome, niko ne treba da gaji iluzije. Ja ću uzeti sebi za pravo da kažem, a imam relativno dosta iskustva, učestvovao sam u pregovorima, razgovorima, dogovorima i znam kakvo je razmišljanje Albanaca i šta je njihov cilj i kako oni to vide, tako da ne bi trebalo niko da naseda na tu priču. Ajmo prvo da rešimo ono što svakodnevni život zahteva, slobodu kretanja, ljudska prava, povratak…. Ljudi sada ne mogu da obiđu Đakovicu, Mušutište ili Suvu Reku. Imate mnogo sredina ovde na Kosovu i Metohiji gde Srbi koji su morali da napuste 1999. godine ne mogu da obiđu. Pa ajmo prvo da rešimo te takve probleme, ta životna pitanja, pa ćemo tek da razgovaramo, ako treba, i o statusu i o podeli i o razgraničenju“.

Od predstojećeg dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovo Bogdanović, kako kaže, ne očekuje ništa novo.

„Mislim da će ponoviti one stare mantre da će se više ulagati u Kosovo, da će se brinuti o svakom Srbinu, da će biti veća bezbednost i još neke stvari. Znači sve one floskule koje Vučić stalno izgovara, ne samo kada dođe ovde na Kosovo i Metohiju, nego i u Srbiji, tako da, nažalost, ništa posebno ne očekujem“.

Bogdanović, koji je bio član Koalicije Povratak i ministar poljoprivrede u Vladi Kosova kada je na njenom čelu bio Bajram Redžepi, kaže da bi predstavnici Srpske liste trebalo ili da napuste Vladu Kosova ili da se predsednik Srbije izvini Ramušu Haradinaju što ga je nazivao ratnim zločincem.

„Na čelu ove Vlade je Ramuš Haradinaj ćovek koji je proglašen od srpskih vlasti, da je ratni zločinac, da je ubijao Srbe, da je ubijao trudnice, da je vadio oči Srbima. Mi smo imali sličnu situaciju 2001. godine kad sam ja postao ministar u Vladi Bajrama Redžepija. Isto je i tada bila priča da je Bajram Redžepi ratni zločinac, da je učestvovao u klanju Srba itd. Sećam se da smo ja i gospodin Milorad Todorović, koji smo tada bili u Vladi Kosova i cela Koalicija Povratak, tražili od (Nebojše) Čovića da kaže da li je to istina. Ako je to istina, mi ne želimo da učestvujemo u toj vladi, ne želimo da nam na čelu te vlade bude ratni zločinac. Međutim, Čović se raspitao i izvinio se Bajramu Redžepiju na nekom sastanku koji su imali u Ženevi. Ja to zameram Srpskoj listi, tim ljudima nije lako, ali treba da razgovaraju sa predsednikom Vučićem, oni moraju da smognu snage i da kažu Vučiću – predsedniče, ako je to stvarno tako, izvinite, ali mi ne želimo da budemo u toj vladi“, rekao je Bogdanović istakavši da bi u drugom slučaju Vučić trebalo da se izvini Haradinaju, kao što je Čović svojevremeno Bajramu Redžepiju.(KIM radio)♦