MIŠLJENJE ANALITIČARA: Etničko razdvajanje Kosova i Srbije – nemoguća misija!

MIŠLJENJE ANALITIČARA: Etničko razdvajanje Kosova i Srbije – nemoguća misija!

01/09/2018 Off By BERB

 

Ideje o etničkom razgraničenju i prekrajanju granica prevaziđene su, antievropske, necivilizacijske i štetne smatraju Daniel Server profesor vashingtonskog “Johns Hopkins” univerziteta i Azem Vlasi nekadašnji visoki jugoslavenski funkcioner s Kosova.

 


Američki analitičar prokomentarisao je najave korekcije granica između Srbije i Kosova, koje se u pregovorima Aleksandra Vučića i Hašima Tačija spominju kao jedno od mogućih rešenja.

Da li bi ovo otvaranje “pandorine kutije” moglo da pokrene lančanu reakciju prekrajanja granica i u nekim drugim zemljama zapadnog Balkana? Serwer izjavljuje da mu mu nije poznato da je osim Vučića i Tačija ijedan drugi predsednik spreman da razgovara o promeni granica:

– Međutim, i dalje smatram da je takva opcija o kojoj razgovaraju Vučić i Tači vrlo riskantna.

Pozdravio je odluku bivših visokih predstavnika u BiH Karla Bilta, Padija Ešdauna i Kristijana Švarc Šilinga, koji su prije nekoliko dana uputili otvoreno pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Federici Mogerini i ministrima poljnih poslova zemalja članica EU.

“Kao bivši visoki predstavnici u BiH, duboko smo zabrinuti najavama koje su nedavno iznieli visoki zvaničnici EU, sugerišući da bi EU bila voljna da podrži sporazum između predsednika Vučića i Tačija koji uključuje razmenu teritorija između Srbije i Kosova preko korekcije granica”, navodi se, između ostalog, u tom pismu.

– Ja sam uz Karla, Pedija i Kristijana i oni su u potpunosti u pravu što su poručili da su zabrinuti – preneli su evropski mediji izjavu Servera koji u isto vreme naglašava kako se ni u kom slučaju ne može da se povuče paralela između Republike Srpske i Kosova.

– Dodik nije suveren u BiH, ali ga ta pravna činjenica neće zaustaviti da i dalje pokušava – rekao je Server.

Priče o teritorijalnim i graničnim prekrajanjima su besmislene, jer to Srbiju i Kosovo udaljava od normalizacije međusobnih odnosa kao dve susednih države, smatra Azem Vlasi, danas politički analitičar a nekada visok jugoslavenski funkcioner s Kosova
On napominje da u demokratski uređenim državama, svi građani treba da uživaju ljudska, građanska ili etnička prava i slobode.

“Etnički čiste države su nemoguća misija u ovom regionu i u Evropi. Zato predsednici Tači i Vučić treba da traže kreativnije, savremenije i demokratske ideje za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, a ne da posegnu za idejama koje nas udaljavaju još više”, smatra Vlasi.

Osvrnuo se na stav savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da Vašington ne isključuje opciju teritorijalnih korekcija ukoliko se o tome Beograd i Priština mogu dogovoriti.

“Ono što je Bolton rekao treba da se svati kao principijelni stav da Vašington nema ništa protiv onoga o čemu se Beograd i Priština dogovore. Nije rekao da je ideja o teritorijalnim prekrajanjima dobra”, kaže Vlasi.

No, stvar je u tome što se Priština i Beograd uopšte ne mogu o tome da dogovore, jer je to “loš pristup i ćorav posao”. To je, nemoguća misija.

– Stavove koje su bivši predstavnici u BiH naveli u upozoravajućem otvorenom pismu zvaničnicima EU, Vlasi ocenjuje kao umesnim, konstatujući da ih treba uzeti ozbiljno.

“Oni dobro poznaju naš region i znaju kroz kakve tragedije i stradanja smo prošli zbog suludih pokušaja za etnički čistim granicama i teritorijama. Posledice te sulude politike još osećamo”, rekao je Vlasi.

Stoga, zaključuje, ideje o etničkom razgraničenju i prekrajanju granica prevaziđene su, antievropske, necivilizacijske i štetne (Agencije).♦