ECONOMIST: Razrešenje kosovsko- srpske dileme  do kraja mandata administracije EU

ECONOMIST: Razrešenje kosovsko- srpske dileme do kraja mandata administracije EU

01/09/2018 Off By BERB

 

I britanski Economist bavi se podelom Srbije i Kosova. Smatra da je pravi plan predsednika Kosova Hašima Tačija i njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića možda priznanje Kosova kao države od strane Srbije sa srpskom autonomijom unutar nje.

 

“Kraj jugoslovenskih ratova pre 20 godina ostavio je stotine hiljada ljudi na mestima koje nisu smatrali svojim. Međutim, mirovnjaci su procenili da bi reorganizacija granica dovela samo do drugih sukoba”.

“Kao rezultat toga, oko 120.000 Srba je ostalo na Kosovu u kome dominiraju etnički Albanci, a 60.000 Albanaca živi u Preševskoj dolini u Srbiji. Već duže vreme lokalni lideri žele da razmene teritorije, ali do nedavno EU i Sjedinjene Države su odbacivale ovu opciju. Ali sada se ovo promenilo. Govori se da Federika Mogerini želi međusobno priznanje do kraja svog mandata kao najvišeg predstavnika EU i teritorijalna razmena mogla bi da bude jedan od načina za postizanje ovoga”, piše Economist i navodi da se SAD ne protive ovoj ideji. To je potvrdila izjava savetnika za nacionalnu bezbednost.

“Srpski i kosovski zvaničnici su zainteresovani za ovo i to pre održavanja evropskih parlamentarnih izbora u maju 2019. godine. To je zato što izbori mogu da donesu komisiju sa populističkim idejama koje se ne protive proširenju.”

“Međutim, mnogi analitičari veruju da Hašim Tači i Aleksandar Vučić stvarno nemaju nameru za menjanje granica. Ali, cela ideja o ovome je srpska autonomija na Kosovu u zamenu za priznavanje nezavisnosti Kosova od strane srpske države. Na ovaj način obe strane bi rekle da su zadržale svoju dragocenu teritoriju”.

“Ali ako se granice stvarno reorganizuju, šta će se desiti sa granicom Makedonije, koja je nekoliko kilometara daleko, gde je jedna četvrtina stanovništva albanska? A šta je sa Bosnom i Hercegovinom, gde srpski lider Milorad Dodik želi nezavisnost od Bosne i namerno koristi dvosmisleni jezik. Dodik kaže da Srbi u regionu moraju da dobiju ono što njihovi susedi dobijaju od svojih susjeda”. Na pitanje o riziku koji donosi ova ideja, Šaip Kamberi, koji je gradonačelnik Bujanovca u Preševskoj dolini, rekao je: “Mi nismo ni otvorili Pandorinu kutiju. Mi sami smo kutija!”(Agencije).