SALON MUZJA SAVREMENE UMETNOSTI: Između nas – Beograd – Subotica

SALON MUZJA SAVREMENE UMETNOSTI: Između nas – Beograd – Subotica

28/08/2018 Off By BERB

 

U petak 31. avgusta 2018. u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj 14 biće otvorena izložba Između nas koja predstavlja saradnju Muzeja savremene umetnosti i Savremene galerije Subotica.

Glava šećera: Maja Rakočević Cvijanov

Ovom prilikom, dve institucije će predstaviti mali deo svojih kolekcija savremene umetnosti, a ideja izložbe jeste da promoviše saradnju između institucionalnih kustosa koji se bave savremenom umetnošću, odnosno republičkih, gradskih i pokrajinskih institucija. Težnja je da se na ovaj način podstakne umrežavanje, preispitivanje i valorizacija ne samo postojećih zbirki i aktuelne otkupne politike već i tekuće scene.

Ovo je moje telo: Marta Jovanović

Kustosi izložbe su Una Popović (MSU) i Nela Tonković (SGSU).

Izlažu Saša Tkačenko,Miloš Tomić, Mladen Bizumić, Nikola Savić, Žolt Kovač, Marta Jovanović, Maja Rakočević Cvijanov, Vesna Pavlović i Ivan Grubanov.

Potsetimo da je Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvoren 1965. godine kao ustanova čija će programska orijentacija biti usmerena prema aktivnom proučavanju i pravovremenom prikupljanju dela savremene umetnosti iz čitave nekadašnje Jugoslavije. Dve ustanove nastale su približno u isto vreme, tokom šezdesetih godina, kada je širom jugoslovenskog kulturnog prostora formirana mreža ustanova koje izučavaju i kolekcioniraju savremenu vizuelnu umetnost. Savremena galerija Subotica osnovana je kao galerija Likovni susret 1962. godine. Galerija taj prvi naziv duguje izložbama koje je organizovala: velike jugoslovenske smotre dela nastalih u tada značajnim umetničkim kolonijama bile su sam početak rada Likovnog susreta.

Miloš Tomić: Muzikalni dnevnik

Savremena galerija Subotica takođe je imala zadatak da stvori kolekciju. U početku veoma birokratsko rešenje koje je podrazumevalo mogućnost da Galerija otkupljuje isključivo dela nastala u jugoslovenskim kolonijama, napušteno je već tokom prve decenije njenog rada jer je shvaćeno kao veoma restriktivno.

Rukovodstvo grada šezdesetih godina želelo je da u novoj kolekciji nove ustanove, koja je trebalo da doprinese modernizaciji grada, budu značajni radovi već etabliranih umetnika, dok su kolonije gubile značaj i mogućnost da takve umetnike privuku. Tokom šezdesetih, za Muzej savremene umetnosti, kao i za po kapacitetu i obimu znatno manju Savremenu galeriju Subotica izdvajala su se značajna sredstva i otkupljivani su neki od tadašnjih antologijskih radova što potvrđuje jasnu i pravovremenu otkupnu politiku nekadašnje države, odnosno institucionalnu recepciju i valorizaciju najrelevantnijih umetničkih pojava.

Salon Muzeja savremene umetnosti je od samog početka, kao depandans Muzeja savremene umetnosti, svojim programom pružao relevantnu sliku savremenih umetničkih tokova. Početkom novog milenijuma, galerija je i renovirana i prilagođena neophodnim izlagačkim standardima i u njoj se i danas smenjuju značajne samostalne i grupne izložbe lokalnih i inostranih autora. Salon Muzeja savremene umetnosti aktivno učestvuje u produkciji umetničkih radova, i tako ostvaruje značajnu ulogu na sceni.

Izložba Između nas je zapravo poziv Salona MSU Savremenoj galeriji Subotica da zajedno predstave određene akvizicije i poklone autora koji su izlagali ili učestvovali na samostalnim i grupnim izložbama u organizaciji jedne i druge institucije. Savremena galerija Subotica je takođe ustanova koja se zainteresovano uključila u produkciju umetnosti, aktivirajući svoj izlagački prostor (Palatu Rajhl sagarađenu 1904. godine) kao rezidencijalni prostor za umetnike koji stvaraju site specific radove – rezultat tog odnosa su neki od novijih radova tezaurisanih u njenoj kolekciji.

Izložba je otvorena od 31. avgusta do 9. oktobra svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.foto gore: Žolt Kovač, Kafa u krevetu (Press MSUB)