KIM: Zašto smanjujemo broj Srba ?

KIM: Zašto smanjujemo broj Srba ?

25/08/2018 Off By BERB

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da u mestu koje je bilo simbol srpske državnosti, Kosovu Polju, danas više nema Srba, a da ih je malo ostalo u Bresju, Ugljaru, i Čaglavici. Odgovorni navode da na pomenute četiri lokacije živi više od hiljadu

 

Vučić je dodao da se Srbi sa KiM i dalje “tiho iseljavaju”, te da država to pokušava na različite načine da spreči, pored ostalog i kupovinom zemljišta, ali da teško ide.

Na osnovu podataka koje je redakcija RTV Kim dobila od predsedika sela Čaglavica, odnosno Ugljare, u ta dva sela živi više od 1.000 Srba – između 450 i 500 u Čaglavici i 612 u Ugljaru.

Iz Privremenog organa Opštine Kosovo Polje dobili smo informaciju da u Kosovu Polju živi 65, a u Bresju 135 Srba.

 

⇐Potpredsednica Narodne stranke i bivša šefica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić smatra da “vrlo je ružno što predsednik države prebrojava Srbe na KiM u nameri i želji da smanji njihov broj, kako bi mogao lakše da opravda isporučivanje velikog dela Kosova i Metohije, ako ne i celo Kosovo i Metohiju, Albancima i takozvanoj službenoj Prištini“.

Rašković Ivić ističe da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne sme da zaboravi da je pre 14 meseci položio zakletvu ruku držeći na Ustavu, koji kaže da je KiM deo Srbije.

“Na Kosovu i Metohiji i severno i južno od Ibra živi dovoljno Srba i za njih treba da se borimo svi mi, a pogotovo on kao predsednik. Kada kažem borimo, ne mislim da treba uzeti puške u ruke i pucati na NATO pakt. Mi imamo diplomatske poluge, imamo Rezoluciju 1244, imamo svoj Ustav i treba da sedimo za pregovarčkim stolom za kojim su se uvek u Evropi krojile granice u poslednjih 200 godina. Mi treba da svoju granicu potvrdimo, a ona je granica sa Albanijom na Prokletijama“, zaključila je Rašković Ivić.

Momčilo Trajković, koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas direktno prozvao za “preprodaju srpske zemlje u okolini Prištine”, juče je na okruglom stolu na temu “Razgraničenje, mala Srbija – velika Albanija” rekao da Vučić treba da odustane od svoje ideje o razgraničenju i krene u ozbiljno rešavanje kosovskog pitanja.

“To nije zamrznuti konflikt, to je jedan proces u kome treba da se ovaj naš narod ovde, koji živi na Kosovu i Metohiji nacionalo, politički, moralno, ekonomski, socijalno – uspravi, a ne da bude demoralisan govorima koji kažu da smo Kosovo izgubili davno. Da mi ovde nemamo ništa, da u Čaglavici, iako ima 150 kuća, kažu da ima samo 20 kuća i tako dalje, i tako dalje… A zašto to rade? Da bi se poslala poruka ostatku Srbije, da ne vredi boriti se za Kosovo”, rekao je Trajković(izvor portal KIM).