ZRENJANIN: Kineski gigant gradi fabriku automobilskih guma

ZRENJANIN: Kineski gigant gradi fabriku automobilskih guma

23/08/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Kineska kompanija “Shandong Linglong” danas je u Zrenjaninu potpisala je Sporazum o izgradnj fabrike guma. Ceremoniji je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić.

 

Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Vang.

Novinarima je rečeno da za izgradnju pogona u Zrenjaninu, Grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao će dobiti 1.500 radnika.

“Šandong Linglong” planira da investira u ovaj projekat 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

Predsednik Srbije danas je najavio da će njegov boravak na Kosovu da traje 24 sata, a da posebnu pažnju posvećuje centralnom obraćanju, za koje ne zna gde će tačno da bude – ili u Zubinom Potoku ili u Kosovskoj Mitrovici.
A što se sadržaja samog govora tiče, jedan od najvažnijih govora u svom životu koje sam imao i koje ću imati – rekao je i dodao:
„Čitaću, o svakoj reči vodiću računa, meriću je, zato što znam da po svakoj o tih reči meriće se budućnost naše zemlje i za pet i pedeset i za stotinu godina… Moj je motiv šta će biti rezultat u budućnosti, a ne koliko ću aplauza i pohvala da dobijem u tom trenutku.“

Izgradnja fabrike počeće u aprilu 2019. i odvijaće se u tri faze. Kompletna izgradnja završiće se u u martu 2025. godine.

Kinezi u Zrenjaninu godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

Predsednik Vučić je po potpisivanju Sporazuma rekao da ovim pogonom vraćamo život i nadu Banatu, da bude bogat, da Srbija dalje napreduje.

Vučić je izrazio nadu da će poput Smedereva biti rešen i Bor.

“Zato i čekam da, početkom sledeće nedelje, otvorimo ponude za RTB Bor i da budemo zadovoljni. Onda slede teški razgovori oko ugovora, da i Bor rešimo, kao i Smederevo, i onda mogu malo da se odmaram”, rekao je predsednik.

Dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da bude nastavljen u septembru, a gotovo svakog dana se najavljuju moguća rešenja i ono što bi moglo da se nađe na stolu u Briselu. Jedna od najčešće pominjanih ideja Beograda je razgraničenje sa Albancima, iako do danas nije poznato šta bi to konkretno značilo. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Zrenjaninu, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je Srbija daleko od rešenja za Kosovo i da je “daleko od toga da joj neko nudi sever Kosova”.
“Daleko smo mi od toga… Daleko smo mi od bilo čega”, kaže predsednik Srbije.
On ipak navodi da će Srbija dobiti više nego što je imala juče.
“Dobićemo više nego što smo imali juče, i u pravima za naš narod, i u našim resursima. Ako će neko da kaže da će da obezbedi više za pet ili 50 godina, to su neozbiljni ljudi”, kaže Vučić.

Vučić je rekao i da će za ovom kompanijom doći i veliki broj dobavljača koji sarađuju sa “Shandong Linglong-om”, a jedna od njih je kompanija koja se bavi proizvodnjom cinka. Predstavnik ove kompanije je prisustvovao potpisivanju sporazuma za fabriku guma.

Osim njih stiže i najveća građevinska kompanija u Kini, neki misle i u svetu, koja ima profit od 160 milijardi, što je četiri puta više od BDP Srbije, čiji predstavnik takođe boravi u Zrenjaninu.

Planirani su prihodi od poslovanja buduće fabrike u visini od 600 miliona evra godišnje.Proizvodi iz Zrenjanina će uglavnom snabdevati velike evropske proizvođače automobila.♦