PRIŠTINA: Građani traže ostavku tužioca i Hradinaja

PRIŠTINA: Građani traže ostavku tužioca i Hradinaja

23/08/2018 Off By BERB

Više hiljada građana okupilo se na mirnom protestu pod motom “Smena glavnog tužioca – Provera pravosuđa”, sa kog je upućen zahtev za smenu Aleksandra Lumezija sa pozicije glavnog državnog tužioca Kosova, kao i za ostavku premijera Ramuša Haradinaja.

 

Do protesta je došlo nakon što je specijalni tužilac Elez Blakaj prošle nedelje podneo ostavku zbog pretnji koje je dobijao tokom rada na slučaju malverzacija u vezi sa Listom veterana Oslobodilačke vojske Kosova i nakon Blakajove izjave da se glavni državni tužilac Aleksander Lumezi umešao u istragu slučaja veterana.

Blakaj je pre ostavke, potpisao optužnicu u kojoj se navodi da je protivzakonito 19.060 ratnih veterana dobilo beneficije Državne komisije za ratne veterane i invalide, a na čelu te komisije je bio Agim Čeku, bivši komandant glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova.

Protest je organizovala grupa građana putem društvenih mreža, a podržali su ga opozicioni Pokret “Samoopredeljenje”, kao i partija “Alternativa”, koja je u poslaničkog grupi opozicionog Demokratskog saveza Kosova.

Učesnici protesta su uzvikivali parole “Sa lopovima nema države”, Lumezi, idi”, a nosili su transparente na kojima je pisalo “Nema države bez nezavisnog pravosuđa”, “Želimo nezavinog i nepristrasnog tužioca”, i druge…

Osim smene Lumezija, zatražena je i ostavka premijera Kosova, Ramusha Haradinaja kome je zamereno što je tužioca Blakaja nazvao lopovom i što je uz tužioca Blakaja prozvao i sve druge građane da su pobegli sa Kosova u “Blace i Stankovac”, aludirajući na kampove u Makedoniji za albanske izbeglice tokom NATO bombardovanja 1999. godine.(AA)