JUBILEJ: Otvorena izložba povodom 140 godina postojanja Vojnog muzeja

JUBILEJ: Otvorena izložba povodom 140 godina postojanja Vojnog muzeja

22/08/2018 Off By BERB

Povodom Dana Vojnog muzeja – 22. avgusta i obeležavanja 140 godina njegovog postojanja, danas je u Galeriji te ustanove otvorena izložba pod nazivom „140 godina Vojnog muzeja”.


Otvarajući izložbu, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković naglasio je da je Vojni muzej oduvek bio prepoznat kao važan segment u kulturi i sećanju nacije i da je imao ulogu da preko svojih postavki i izložbi predstavi Vojsku i njenu slobodarasku tradiciju u vekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost.

Govoreći o istorijskom značaju muzeja na Kalemegdanu, načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić podsetio je da je reč o najstarijoj ustanovi kulture u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, a da je izložba koja je danas otvorena, hronološki struktuirana po periodima, odnosno da zbirkama i ličnostima ilustruje razvoj Muzeja.

– Uvod u izložbu posvećen je dinastiji Obrenović, koja je osnovala Vojni muzej, i dinastiji Karađorđević, koja je otvorila prvu stalnu postavku, rekao je on i dodao da izložba kroz šest tematskih celina pripoveda o razvoju oružja, načinima borbe, srednjovekovnoj Srbiji i Evropi, srpskim ustanicima, Kneževini i Kraljevini Srbiji, Kraljevini Jugoslaviji, Drugom svetskom ratu i SFRJ, kao i o ličnostima koje su obeležile pojedine periode.

Potpukovnik Matić istakao je da je izložba posvećena generacijama muzejskih radnika koji su svojim radom i rezultatima doprineli trajanju Vojnog muzeja, kao i svima onima koji su darovima i poklonima doprineli da muzejske zbirke budu bogate i raznovrsne.

Mnogi predmeti koji su se našli u izložbi „140 godina Vojnog muzeja“ do sada su retko izlagani. Prvi put, u čast jubileja, izložena su praistorijska koplja, prsten iz 10. veka, ruske grudne značke, kozačke zastave, nošnje iz Bosne, dolma koja je pripadala učesniku hercegovačkog ustanka Arseniju Ivanovu Miskinu, engleski orden sv. Mihaila i Đorđa na lancu, ordenska zvezda vojvode Radomira Putnika, uniforma austrougarskog činovnika, kao i deo orginalnih fotografija.

Vojni muzej u Beogradu, smešten na bastionu Prvog jugoistočnog fronta Beogradske tvrđave, osnovan je Ukazom kneza Milana Obrenovića 22. avgusta 1878. godine na predlog ministra vojnog pukovnika Save Grujića. Tog dana je, naime, knez Milan Obrenović objavio proklamaciju o potpisivanju mira između Srbije i Turske, odnosno državne nezavisnosti kneževine Srbije. To ujedno i svedoči koliki je značaj pridavan osnivanju institucija kulture u tek oslobođenoj zemlji.♦